- A través del projecte Beefmetalist i mesuradors làser s’ha desenvolupat una aplicació per poder calcular les emissions de metà dels vedells d’engreix a Catalunya
- Amb aquesta aplicació els ramaders podran estimar les emissions de metà de les seves explotacions i avaluar l’eficiència de les seves iniciatives
Un dels reptes que es troba actualment el sector boví és la necessitat de reduir les emissions de gasos com el metà, que contribueix significativament a l’efecte hivernacle. Poder calcular fàcilment la quantitat de metà que expulsen els animals del sistema català de boví d’engreix podria ser de molta utilitat per avaluar l’efectivitat de les mesures que es puguin prendre per tal de reduir-lo.
Amb aquest objectiu s’ha treballat en el projecte demostratiu Beefmetalist, que consisteix en la creació d’una aplicació dirigida als ramaders, que funciona com una mena de calculadora de metà. Aquesta aplicació s’està dissenyant gràcies a les dades recollides i a la utilització de mesuradors làser de metà per ajudar als professionals del sector a estimar millor les emissions dels seus animals.
Per aconseguir-ho, els investigadors del programa Producció de remugants de l’IRTA primer han de recollir dades de les granges a través d’enquestes, per utilitzar-les en les equacions de predicció de metà. Després les han de comparar amb les dades obtingudes amb els mesuradors làser instal·lats en una granja representativa del sector. Finalment es farà servir tota aquesta informació per crear una aplicació que permeti que els ramaders estimin les emissions de metà d’origen ruminal dels seus vedells. “El rumen és el primer i el més voluminós dels preestòmacs del animals remugants, i un dels òrgans que fermenta els aliments i produeix gran part del gas metà, que els animals expulsen a través dels seus eructes”, explica Lourdes Llonch, investigadora de l’IRTA i responsable del projecte.
A través d’aquesta eina, a més, es podrà crear un inventari de les emissions de metà d’origen ruminal al territori català. Aquesta informació pot ser molt útil per avaluar l’efectivitat de les diferents accions que es puguin prendre per reduir emissions, com canvis en el maneig del bestiar o en l’alimentació dels vedells. Així, a més, el sector podrà guanyar en competitivitat davant d’una possible taxa mediambiental.
Les solucions ofertes per aquest projecte son molt esperades pels professionals del sector. De fet, aquest projecte va ser una de les idees sorgides de la taula d’innovació que celebra cada any el sector per explicar els projectes assolits i parlar de les seves necessitats.
S’espera que els resultats del projecte Beefmetalist es difonguin en diferents canals més enllà de Catalunya, i que els seus beneficis, adaptats a cada sistema productiu, es puguin internacionalitzar per combatre els reptes del sector boví i aconseguir polítiques més centrades en les condicions reals de la producció. Els resultats finals del projecte s’esperen a partir de juny de 2024.
“BEEFMETALIST – Eina d’estimació de les emissions de metà dels vedells d’engreix mitjançant la utilització d’un detector làser de metà i d’una aplicació calculadora” és una activitat finançada a través de l’Operació 01.02.01 de Transferència Tecnològica del Programa de desenvolupament rural de Catalunya 2014-2022.
Font: IRTA