El cas en una granja d’Arbeca obliga a sacrificar uns 37.000 galls d’indi i 50.000 guatlles i a immobilitzar 10 explotacions d’aviram

El Departament d’Acció Climàtica ha registrat aquest divendres el primer brot de grip aviària en sis anys a Catalunya. Tal com ha avançat TV3, el cas s’ha declarat en una granja d’indiots a Arbeca (les Garrigues). La Generalitat ja ha obligat a sacrificar l’aviram en un radi de tres quilòmetres del focus d’infecció, que es calcula que ronda els 9.000 exemplars. A hores d’ara també s’està escampant calç al voltant de les explotacions per desinfectar-les i evitar que es propagui el virus. L’últim cas al país es va registrar l’any 2017 a les comarques de Girona. Aleshores, es van haver de sacrificar 17.300 ànecs d’engreix a l’aire lliure.

El mateix Departament ha iniciat el sacrifici dels 37.000 galls d’indi i 50.000 guatlles pel cas de grip aviar d’Arbeca (Garrigues) una vegada s’ha confirmat el focus a través del Laboratori Nacional de referència de Veterinària d’Algete, a Madrid. Es tracta d’un virus que no afecta la salut pública, ja que l’H5N1 no és transmissible als humans, tal com asseguren diferents organismes europeus.

Per això, la directora general d’Agricultura, Elisenda Guillaumes, ha volgut donar un missatge de “tranquil·litat” i ha remarcat que el Govern actua amb la màxima celeritat per minimitzar els riscos del sector. S’han immobilitzat les 10 explotacions d’aviram existents i han començat inspeccions veterinàries.

Què és exactament la grip aviària?

La grip aviària és una malaltia infecciosa de les aus produïda per subtipus del virus gripal de tipus A. Pot afectar tant espècies avícoles destinades al consum com aus de companyia i aus silvestres. I tot I que la majoria dels subtipus de grip aviària no s’han detectat en l’ésser humà, sí que n’hi ha que es poden transmetre a les persones. Sempre, però, a causa d’un contacte perllongat i estret amb les aus infectades.