El sector ha reduït un 30% els beneficis

Alerten que es podrien allargar els períodes sense animals a les explotacions i provocar desabastiment dels mercats

L’encariment del preu de la llum i els gas està afectant, aquests darrers mesos amb més o menys intensitat, tot el sector agrari. N’hi ha un, però, d’especialment afectat: el ramader, i en concret les granges avícoles, que són grans consumidores d’energia (llum, gas, gasoil o biomassa), sobretot les de producció de carn, per mantenir tot el dia una atmosfera favorable de temperatura, humitat i llum que garanteixi el benestar d’uns animals molt vulnerables a aquestes condicions. Els productors d’ous, un sector molt mecanitzat, són els que estan reduint més els marges de benefici, per l’augment del preu de l’electricitat i els envasos (un 25%), i si la situació no canvia, a l’estiu, s’agreujarà encara més, perquè aleshores s’intensifica l’ús d’aparells de ventilació i humidificadors. “La despesa més alta és quan el pollet entra a la granja. Perquè estigui còmode, els primers cinc dies necessita una temperatura estable de 33 graus, que, després, es pot anar abaixant”, assegura el cap sectorial de l’aviram de JARC, Lluís Oliver. A mesura que l’animal creix, s’ha d’anar augmentant la qualitat de l’aire, i a l’estiu es necessiten ventiladors per regenerar-lo i que no es produeixen baixes per calor.

Calculen, i en això estan d’acord els dos sindicats agraris majoritaris a la demarcació de Girona, Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC) i Unió de Pagesos (UP), que, els darrers mesos, han vist reduïts els seus beneficis en un 30% pels increments dels costos, com és el cas del gasoil (+40-60%), l’energia (+300%), els plàstics (-50%), l’aigua (+30%), els fertilitzants (+100%) i els pinsos, que també s’han apujat(+25%).

Tot això, segons explica Oliver, està posant en una situació molt crítica un nombre important d’explotacions d’aviram gironines i catalanes en general. “Ateses les dificultats de cobrir costos de producció, hi ha granges avícoles que podrien tancar o que estan allargant els períodes de buit sense entrar animals, amb l’esperança que, a la primavera o més de cara a l’estiu, hi hagi més llum i no s’hagi d’utilitzar tanta energia, o que els costos de producció es redueixin”, explica Oliver. En conseqüència, sempre segons Oliver, si no es prenen mesures, tot això pot provocar un “desabastiment del mercat de carn d’aviram i aus de proximitat”, en favor de l’entrada “de producte de països tercers”, que no compleixen les mateixes normatives que les explotacions catalanes en matèria de sanitat, benestar animal i medi ambient.

Per la seva part, el responsable nacional del sector ramader d’Unió de Pagesos, Jordi Armengol, no creu que s’acabi produint un desasbastiment del mercat “perquè la producció ve marcada pel consum”.

El 95% de les granges d’engreix de pollastre estan sota una empresa integradora que és qui subministra el pollet a les explotacions avícoles i posa el pinso que necessita cada animal per desenvolupar-se i el servei veterinari. Per la seva banda, el ramader hi posa la infraestructura, l’energia, l’aigua, els medicaments en el cas que el veterinari ho recepti i la feina. Amb l’increment del preu de l’energia i dels costos de producció, la remuneració percebuda pels ramaders “no ha vist repercutida aquesta pujada”, però reconeix que les integradores “també estan reduint els seus marges de benefici a causa de la pujada dels preus del pinso”. És per això que JARC demana que s’abordi urgentment la situació i reclama “que els preus pagats als ramaders reflecteixin l’increment del costos, un mínim d’un 30%, tant per als que operen de forma independent com per als integrats”. El sindicat reclama que les integradores compleixin amb els terminis de pagaments pactats perquè algunes “estan retardant els seus pagaments entre 60 o 90 dies”. “Una situació insostenible per als ramaders”, diu Oliver.

I a més, la grip aviària

Si amb tot això no n’hi hagués prou, a principi d’aquest mes, el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural va anunciar que s’havia detectat el virus de la influença aviària d’alta patogenicitat (IAAP) H5N1 en una cigonya que havien trobat morta als aiguamolls de l’Empordà. Això ha provocat que s’estiguin fent controls a totes les explotacions avícoles en un radi de deu quilòmetres dels aiguamolls per assegurar que el virus no ha entrat a les granges gironines.

Aquest és el segon focus de grip aviària que es detecta aquest any a Catalunya en aus silvestres.

La confirmació del focus a la demarcació de Girona no ha provocat un descens del consum de pollastres, segons assegura el gremi de carnissers de Girona, com sí va passar en l’anterior brot detectat, fa uns anys, a Catalunya.

Des del Departament insisteixen que es pot consumir amb seguretat carn d’origen aviari, ous i productes derivats.

Font: El Punt Avui