Després de la reunió del passat mes de setembre amb el nou director de l’Agència Catalana de Residus, Isaac Peraire, PORCAT ha continuat les reunions amb els nous càrrecs del nou Departament d’Acció Climàtica, aquesta vegada amb Marc Sanglas, director general de Qualitat Ambiental, i Anna Barnadas, secretària d’Acció Climàtica. També hi ha assistit Elisenda Guillaumes, directora general d’Agricultura i Ramaderia. Per part de PORCAT, han comparegut Joan Solà, president de PORCAT, i Ricard Parés, director de PORCAT.

La Generalitat es compromet a recolzar el sector porcí i reduir-ne la burocràcia que dificulta la modernització de les explotacions porcines, una reivindicació antiga de PORCAT, en la primera reunió celebrada entre els representants de PORCAT i els nous responsables del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat, resultant de la fusió dels anteriors Departament d’Agricultura i de Territori i Sostenibilitat i del qual en depèn el sector ramader.

Els representants de PORCAT han presentat l’associació als nous administradors del Departament i, durant aquesta, s’ha incidit en què l’Administració ha de treballar per tot el sector porcí en el seu conjunt, amb independència de quina sigui la grandària dels ramaders, i que cal fer-ho “amb eficiència”. També s’ha fet esment de les dificultats que suposa pel sector implantar les MTD’s i que l’excés de tràmits dificulta notablement la modernització del sector.

El Departament ha explicat que la seva voluntat és recolzar el sector porcí en el seu conjunt, buscant l’eficiència, fent front a reptes com el Canvi Climàtic i l’adaptació de les normatives de les MTD’s europees (Millors Tècniques Disponibles), així com d’altres normatives catalanes a la legislació espanyola, i s’ha compromés a reduir l’excés de burocràcia, una reclamació històrica de PORCAT, donat que dificulta la modernització de les explotacions porcines, que actualment és una de les prioritats de PORCAT pel sector.

PORCAT ha agraït la bona predisposició dels nous càrrecs, tot i que manté cert escepticisme davant les promeses que habitualment fan els representants de l’Administració, donat que  sovint no es compleixen o es compleixen de manera parcial.

Línies d’actuació del Departament

Els tres representants de l’Administració han destacat que el sector haurà d’adaptar-se davant la situació d’emergència climàtica actual. El nom del nou Departament, d’Acció Climàtica, denota que aquesta serà una de les principals línies d’actuació. Tanmateix, pel sector, representat per PORCAT, tot i que aquest és un repte al qual haurà de fer front, és molt genèric i genera molts dubtes pràctis als ramaders. A més, en cap cas hauria d’impedir que es faci front a altres reptes rellevants i específics del sector per no perdre competitivitat.

En el decurs de la reunió, Gillaumes ha destacat que, des del nou Departament es vol continuar donant suport a la ramaderia, ja sigui aquesta intensiva o de tipus més tradicional, i que hi ha dos decrets que ja s’estan aplicant (Decret 153/2019, sobre dejeccions ramaderes, i que l’antic Decret 40/2014 de la Generalitat haurà d’adaptarse al “Real Decreto 306/2020 sobre Ordenación de granjas porcinas intensivas”). Ha fet esment que els fons europeus suposaran una oportunitat pel sector, tot i que estiguin centralitzats a Madrid, i que un dels reptes que s’hauran d’abordar properament són les MTD’s, per reduir-ne les emissions de gasos a l’atmosfera i que, per tant, estan directament relacionades amb la lluita contra el Canvi Climàtic.

En referència a aquesta qüestió, Sanglas ha admés que el principal repte que s’haurà d’abordar és el Climàtic, però ha reconegut que no sempre és fàcil aplicar les MTD’s; ha destacat que la fusió de dos Departament en un permetrà treballar amb més eficiència; ha defensat el paper d’Elisenda Guillaumes com a principal referent del Departament pel sector porcí; i que la voluntat del Departament és posicionar-se al costat el sector, acompanyant-lo i sense posar-li trabes.

En aquest sentit, Sanglas s’ha ofert a agilitzar els tràmits burocràtics, que no només dificulten l’obertura de noves explotacions porcines o ampliació de les mateixes, sinó la seva modernització. Al respecte, Parés i Solà, de PORCAT, han insistit que l’objectiu de reduir la burocràcia és facilitar la modernització de les explotacions, principal voluntat del sector.

La Sra Barnadas ha reforçat els missatges de Sanglas i Gillaumes, tot remarcant que “estem en un moment d’emergència climàtica” i que la fusió dels dos departaments antics en un sol paraigua és una oportunitat pel sector. El missatge tant d’ella com del Departament ha estat de “mà estesa” al sector.

 

FONT: https://www.porcat.org