Han cobert així les pèrdues acumulades l’any passat, que van ser de 7 euros per animal, i tornen al benefici || Els preus s’han incrementat en un 27 per cent en els últims dotze mesos

Els productors de porcí han tingut un benefici mitjà de 35 euros per cada porc que han enviat a escorxador en el primer semestre de l’any. Així ho va explicar ahir Unió de Pagesos, que afirma que d’aquesta manera es cobreixen les pèrdues de l’any passat (7 euros per cap) i torna als beneficis. Aquesta evolució del mercat es deu a diversos factors.

D’una banda, el fet que els costos de producció s’han moderat, en especial els d’alimentació, però també l’energia i se situen en 1,47 euros el quilo. Per una altra, el fet que s’ha registrat un descens de producció tant a Europa per problemes derivats de la pesta porcina africana en països com Alemanya, com de caràcter sanitari a Espanya. Tot això ha anat acompanyat d’un increment de preus, que avui són un 27% superiors als de fa dotze mesos, amb Mercolleida marcant rècords i un tauler que es manté per sobre dels dos euros des del mes de març.

Unió de Pagesos va destacar que la tensió també s’ha apreciat al mercat de garrins. La falta d’animals al mercat interior s’ha traduït en un increment de les importacions, principalment d’Holanda, però també de Bèlgica. Segons les dades d’UP, entren setmanalment a Espanya 39.000 animals per a engreixament d’explotacions dels Països Baixos i 15.000 de Bèlgica.

Són garrins que tenen com a destinació principal Catalunya i l’Aragó, i en molt menor mesura Galícia i Múrcia, segons la informació de l’organització agrària.

Cada setmana entren a l’Estat 39.000 garrins dels Països Baixos i uns altres 15.000 de Bèlgica

Una vegada més, Unió de Pagesos va alertar de la necessitat d’incrementar al màxim les mesures sanitàries i de bioseguretat perquè la pesta porcina no arribi a Catalunya ni a Espanya i va recordar els efectes negatius que la malaltia està tenint sobre el sector alemany, per exemple.En aquest marc, va insistir en la necessitat que la Unió Europea negociï amb països importadors la regionalització. És a dir, que en cas que aparegui algun cas de pesta no es tanquin les fronteres a tots els animals d’un estat concret, sinó només a les regions afectades. És així com funciona la Unió Europea, però tanmateix la Xina o altres països asiàtics rebutgen qualsevol animal procedent d’un país que hagi registrat algun cas de pesta. La Xina continua sent la primera destinació de les exportacions de porcí tant espanyoles com catalanes, va recordar Unió de Pagesos.

Adaptar el benestar costarà uns 200 euros per plaça

Unió de Pagesos va alertar de les conseqüències de la nova normativa de benestar animal que preveu aplicar l’Estat i que obligarà d’aquí al 2025 a incrementar l’espai dels animals entre un 12 i un 14 per cent. D’aquesta manera, per mantenir la producció serà necessari que les granges sigui més grans.

Una granja de 2.000 porcs d’engreix necessitaria fer 300 noves plaques perquè la superfície per animal s’incrementi, segons UP, que calcula que seran necessaris de l’ordre de 200 euros per cada una d’elles. És a dir, es requeriria una inversió de 60.000 euros. Atès que aquestes inversions van a càrrec del titular de la granja, Unió de Pagesos demana per als ramaders integrats que el preu de la integració compensi la despesa en inversió que han d’assumir.

Però cal tenir en compte que hi pot haver moltes granges que no tinguin possibilitats d’incrementar la superfície al trobar-se, per exemple, en zones d’alta densitat ramadera i amb restriccions a aquestes ampliacions. El sindicat insta l’administració a garantir que el ramader pugui, com a mínim, mantenir la capacitat productiva de la seua granja.

Font: Diari Segre