Amb “informació esbiaixada i sense contrastar”
Destaquen ser garants del territori, de producció de qualitat i d’acord a les normes
Els agricultors i ramaders no només han de lluitar contra els problemes de producció, les dificultats al mercat o la competència, sinó que de manera recurrent es veuen obligats a reivindicar-se davant de missatges desafortunats, en ocasions, i un veritable atac contra la seua activitat, en d’altres. En aquesta ocasió, els ramaders del sector porcí s’han mostrat indignats per un documental emès dimarts a TV3 sota el títol Porca misèria i que consideren que criminalitza el sector. Així ho van afirmar en declaracions a SEGRE fonts d’Unió de Pagesos, de JARC i d’Asaja. Denuncien, entre altres coses, que va oferir “informació esbiaixada i no contrastada” sobre la realitat del sector porcí català, donant una imatge que dista molt de la realitat, van defensar.
Les fonts consultades van insistir que compleixen totes les normatives i van destacar les inversions i els esforços diaris en les explotacions per minimitzar emissions contaminants, amb una cuidada gestió i reutilització com a adob dels purins, i reduir també la utilització d’aigua. Segons assenyala la interprofessional Interporc, entre els anys 1990 i 2020 la petjada hídrica relativa a la producció en granja s’ha reduït en un 28%, i entre els anys 2010 i 2020, entorn d’un 14%. Així mateix, diversos estudis preveuen una disminució de l’ús d’aigua en un altre 10% addicional el 2030. També van negar que Catalunya sigui un territori de “macrogranges”. Les explotacions es divideixen administrativament en tres grups i n’hi ha un 42% de petites, un 50% de mitjanes i tan sols un 6% de les de més mida (la resta fins al cent per cent corresponen a les anomenades “de capacitat reduïda”).
En aquest context, les organitzacions agràries van defensar el paper d’agricultors i ramaders com a garants del territori, amb una activitat sense deslocalitzacions que manté viu l’entorn rural i productors d’aliments de qualitat. Van advertir que amb missatges com alguns abocaments en l’esmentat reportatge hi haurà cada vegada més persones que avui estan al capdavant d’una explotació que optin per abandonar l’activitat, en un sector que ja està molt envellit i sense relleu generacional en molts casos.El sector del porcí és un puntal en l’agroalimentació de Lleida i és el segon gran productor de l’Estat tan sols darrere d’Osca, després d’haver-se mantingut líder fins al 2019. L’últim cens oficial xifra la cabanya en 4.685.471 animals.
Font: El segre