El Tribunal Europeu de Drets Humans dona la raó als animalistes i conclou que impedint aquestes pràctiques no es vulnera la llibertat religiosa

Revés de la justícia europea a les comunitats musulmanes i jueves i victòria per a les organitzacions animalistes. Aquests dos sectors estaven enfrontats pel sacrifici d’animals a través dels rituals halal (en el cas de l’islam) i kosher (pel que fa al judaisme).

Per obtenir la carn a través d’aquests procediments, tant musulmans com jueus maten amb un tall al coll les vaques, cabres, ovelles o ocells, que es dessagnen durant hores fins que moren, sense un atordiment previ per reduir-ne el patiment.

Aquesta forma de matar-los està prohibida a Bèlgica, tant a les regions de Flandes com de Valònia, però diverses associacions i ciutadans musulmans i jueus no hi estan d’acord perquè consideren que es vulnera la seva llibertat religiosa i el dret a la no discriminació.

Argumenten que, si no es mantenen aquestes pràctiques, se’ls fa difícil -si no impossible- aconseguir carn que respecti els preceptes de la seva religió. El cas el van portar al Tribunal Europeu de Drets Humans, que ara ha resolt en contra seva.

Què argumenta la sentència

Els jutges d’Estrasburg, per unanimitat, no veuen violació de cap llibertat fonamental. Consideren que la prohibició del sacrifici sense atordiment és proporcionada amb la protecció dels animals, fins i tot si això implica restringir algun altre dret, com apunta el text de la sentència:

“La protecció del benestar animal pot estar vinculada a la moral pública (…) i justificar una restricció de la llibertat de manifestar la mateixa religió.”

Una sentència per a Bèlgica que pot tenir efecte en altres estats

És la primera vegada en la història del tribunal que Estrasburg es pronuncia sobre la llibertat religiosa lligada al respecte als animals.

Aquesta sentència respon al cas específic de Bèlgica, però també estableix jurisprudència en l’àmbit europeu així que, a partir d’ara, el tribunal es pronunciarà de la mateixa manera si sorgeixen litigis similars en altres estats.

Font: CCMA