La titular d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ha participat a la presentació a Euskadi del pla de transformació sostenible de la ramaderia familiar i cooperativa impulsat per Kaiku i Llet Nostra
La consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà i Roura, ha reivindicat avui la ramaderia familiar i cooperativa com a pilar fonamental per avançar cap a un model encara més sostenible. La consellera ha fet aquestes declaracions durant la presentació del projecte de transformació sostenible de la ramaderia familiar i cooperativa impulsat per Kaiku i Llet Nostra. En l’acte, celebrat aquest matí a l’explotació El Molino de Biscaia, han participat també la consellera de Desenvolupament Econòmic, Competitivitat i Medi Ambient d’Euskadi, Arantxa Tàpia, la consellera de Desenvolupament Rural i Medi Ambient de Navarra, Itziar Gómez, i el conseller de Desenvolupament Rural, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Ambient de Cantàbria, Guillermo Blanco, així com els presidents de Kaiku Corporació i Llet Nostra, Eduardo Urrutia i Gabriel Mariscal.
Jordà ha explicat que “el Govern està fermament compromès amb abordar el repte de fer compatible la sobirania alimentària i la sostenibilitat ambiental, econòmica i social, transitant cap a una ramaderia encara més sostenible i respectuosa amb els recursos naturals, emparada en el concepte d’una sola salut, on la salut humana, la salut animal i la salut ambiental es troben íntimament lligades i dependents l’una de les altres”. En aquest sentit, la consellera ha reivindicant la ramaderia familiar i cooperativa com “un pilar imprescindible per impulsar aquesta transformació”.
Jordà ha recordat que el Govern va presentar fa poques setmanes un decret d’ordenació ramadera que limita les grans explotacions per fomentar l’equilibri entre sostenibilitat econòmica i ambiental, incorporant alhora nous requisits de bioseguretat i benestar animal. La consellera també ha explicat que el departament treballa en el projecte llei de producció agrícola sostenible, que serà l’eix bàsic de la producció alimentària catalana dels pròxims anys i englobarà tant la producció agrícola com la ramadera amb el pla de ramaderia sostenible de Catalunya. Sobre la futura llei, Jordà ha explicat que té com a objectiu “avançar cap a un model productiu que permeti avaluar, classificar i reconèixer les explotacions agrícoles catalanes segons el nivell de sostenibilitat des d’un triple vessant: ambiental, social i econòmic, de manera objectiva i quantitativa.
Un projecte ambiciós de transformació sostenible
El projecte de transformació sostenible de la ramaderia familiar i cooperativa impulsat per Kaiku i Llet Nostra amb el suport dels governs de Catalunya, Euskadi, Navarra i Cantàbria, té com a objectiu contribuir a fer front al canvi climàtic transformant cadascun dels agents que participen en la cadena làctia, fent-la més sostenible i garantint al mateix temps la sostenibilitat econòmica i social de la granja familiar.
Participaran en el projecte un total de 603 explotacions ramaderes familiars, que produeixen 337 milions de litres de llet, 9 empreses distribuïdores amb 791 empleats i 6.900 clients del canal Hostaleria de Catalunya, Euskadi, Navarra i Cantàbria. La iniciativa suposarà una inversió total de 110 milions d’euros que es distribuiran entre els anys 2021 i 2026, i comptarà també amb la col·laboració de diversos centres d’investigació i tecnològics com l’IRTA, depenent del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, o els centres bascos Azti i Neiker.