Cèlebre al seu país, Cecchini va fer el salt al reconeixement mundial gràcies a la sèrie Chef’s Table, a la plataforma Netflix, una col·lecció documental de culte per a tot amant de la gastronomia que mostra a cada capítol la vida i les fites gastronòmiques d’actors de l’escena actual. En el capítol de Cecchini es fa palès el tarannà amigable i proper de l’expert macellaio, que ha posat aquesta petita vil·la italiana al mapa com a destí de pelegrinatge comparable al realitzat per tastar les creacions de Víctor Arguinzoniz a l’Asador Etxebarri (a Axpe, Biscaia). Una taula, un únic menú i un recurrent a tots els serveis: la carn prové de Catalunya i la proveeix Viñals.

Com Cecchini, Viñals prové d’una nissaga de carnissers, tractants de bestiar i gestors d’escorxadors que es va originar a Mataró, el 1906. Actualment, en porten les regnes la quarta generació i tot i que la seva vedella criada en llibertat a la Cerdanya, Girona i Lleida s’exporta arreu del món, els barcelonins en podem tenir accés a un únic punt de venda, al centre comercial L’Illa. Allà disposen d’un corner, a la zona d’alimentació i restauració, que compta amb servei de carnisseria i, contigu, el de degustació. De treure’n el màxim suc, gràcies a la millor cocció de la carn, se n’encarrega un forn Josper que treu fum a les hores dels àpats. Viñals ho denomina com a meat store i atresora una visió de negoci per esperen aviat poder espargir per la ciutat: un concepte mixta de botiga i restaurant, on la mateixa carn que hom es pot endur a casa, es pugui gaudir amb el sabor inigualable que només pot imprimir una cocció a la brasa.

I quina és la carn, al seu entendre, més saborosa i tendre? La de la vedella femella, sent la de la Cerdanya el seu èxit més rotund. Del seu taulell es pot escollir la peça que més patxoca faci i per un extra de 12€ es pot gaudir amb tota comoditat a la seva sala contigua, acompanyat d’un guarniment (patata a la brasa o fregides, pebrots del piquillo, tomàquet amb ceba, verdura de temporada o cabdells amb ceba tendra) i una salsa (a escollir entre la de romesco, barbacoa, picant, chimichurri, mel i mostassa i salsa tàrtara).

Dario Cecchini, el millor carnisser del món, nodreix la seva carnisseria a la llunyana Panzano in Chianti amb la carn de Viñals

Coincidint amb el boom actual de les carns madurades, a Viñals no volen deixar perdre’s l’ocasió d’oferir aviat la seva línia pròpia de carn dry aged de raça frisonaangus o rubia gallega en els formats més populars, en costella o hamburguesa.

Es fa palès, així, que el panorama gastronòmic és de contrast: quan més acceptació semblen tenir les opcions veganes plant-based, és alhora quan més propostes gastronòmiques al voltant de la carn de qualitat, origen i criança responsable apareixen. El consum de la carn és, de totes totes, un recurrent a la nostra dieta: cada cop més es valora la raça, la criança (on el benestar animal es contempli fil per randa) i les maduracions. A sumar a aquests factors, ja es pot afegir un altre de fefaent: a Barcelona podem trobar la millor carn del món.

Font: El Nacional