Anafric alerta el Govern de Pedro Sánchez que les consecutives pujades de la factura de la llum poden comportar dificultats al sector carni, especialment a les empreses que emmagatzemen les carns en grans cambres frigorífiques. “El sector ha posat el crit al cel. Des d’abril a juliol el consum elèctric del sector s’ha mantingut estable, mentre que factura s’ha incrementat el doble. No és concebible aquesta situació, que pot fer malbé la recuperació econòmica que preveu el govern, les patronals i les institucions europees “, apunta José Friguls, president de Anafric.

Anafric considera que, davant la incidència dels preus dels productes energètics “que s’ha traslladat a l’increment de l’IPC tornant a taxes de fa 10 anys”, cal adoptar mesures per reduir el seu impacte en la societat, i especialment, en el sector carni, “molt dependent del consum elèctric per mantenir un producte de gran qualitat”. “Si anem acumulant rècords del preu de l’energia en els propers mesos, correm el risc de no assolir la recuperació econòmica”, puntualitza Friguls.

Situació dramàtica

Els preus alcistes de les energies, segons els mercats de futurs -on es negocien operacions – continuaran, al menys durant el primer trimestre de 2022. La conjuntura actual de preus a l’alça va començar a la primavera passada. El Govern va aprovar una baixada temporal de l’IVA a la factura de la llum, passant del 21 al 10%, “una solució que no es nota en les empreses frigorífiques”, apunta el president de Anafric.

“La pujada de la llum és un punt més de preocupació per fer front a la sortida de la crisi. L’increment de les despeses posa a moltes de les empreses del sector de la indústria càrnia, que travessen una situació dramàtica, a prop de la ruïna”.

Font: https://www.anafric.es/ – 2 de setembre