Científics i productors assumeixen que el virus entrarà tard o d’hora pel Pirineu i farà trontollar un dels pilars econòmics més importants del país

La pesta porcina africana s’està acostant. Es tracta d’una malaltia endèmica del continent africà que va declarar-se a Geòrgia l’any 2014 i que des d’aleshores ha anat penetrant per tota l’Àsia i l’Europa de l’Est, fins a arribar a Alemanya, Holanda, Bèlgica i, fa només uns mesos, al nord d’Itàlia. Totes les previsions apunten que tard o d’hora ho farà també a Catalunya a través del Pirineu. “Sempre he estat optimista, però ara ja no estic tan segur que no arribi”, reconeix el biòleg Fernando Rodríguez, un dels investigadors més prestigiosos en sanitat animal de l’IRTA (Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries). Sembla, doncs, qüestió de temps.

“El xiringuito s’està desmuntant”, afegeix Rodríguez en referència a la gran importància que té el sector porcí en l’economia espanyola i, sobretot, catalana. I és que un sol cas de pesta porcina al nostre país, encara que sigui en un porc salvatge, obligaria a tancar les fronteres a totes les exportacions. Estem parlant d’un sector que envia gairebé la meitat de la seva producció als mercats internacionals, amb un volum de negoci de 2.898 milions d’euros l’any 2021 segons Prodeca (l’empresa pública de la Generalitat). De fet, aquesta quantitat suposa més del 60% del conjunt de les exportacions càrnies i una quarta part de tota la producció agroalimentària catalana, i converteix el sector porcí en un dels motors de l’economia del país . Òbviament, amb el tancament de les fronteres tots aquests diners correran un seriós perill.

Font: ARA