Va ser delegat d’Esports, vicepresident del Girona, candidat a l’alcaldia i un dels personatges més influents del Pla de l’Estany

L’empresari banyolí Miquel Callís i Prat, creador de la popular marca avícola Don Pollo, ha mort als 90 anys. Va ser una de les persones més influents del Pla de l’Estany en els terrenys empresarial, social i polític. Callís va ser candidat a l’alcaldia de Banyoles per CiU en les eleccions del 1979. La seva va ser la llista més votada, però no va poder governar, ja que Salvador Juncà i Busquets (ERC) va assolir més suports dins el consistori.

L’empresari va ser president de la Mancomunitat del Pla de l’Estany (precedent del Consell Comarcal) i un dels impulsors de la creació d’una comarca pròpia ja que inicialment la zona de Banyoles estava inclosa al Gironès. També va ser diputat provincial, vicepresident del Girona FC en l’etapa de Maurici Duran i primer delegat d’Esports de la Generalitat a Girona just quan Josep Lluís Vilaseca mirava de posar ordre en l’estructura de l’esport català. Va donar suport al nomenament de Banyoles com a subseu de rem dels Jocs Olímpics de Barcelona el 1992.

Professionalment, sempre va estar vinculat al món avícola, com a membre d’una tercera generació d’una família dedicada al sector. El negoci l’havia iniciat durant la guerra a petita escala el seu avi, Miquel Callís i Vila, que va trobar un soci a Barcelona, el carnisser Matesanz, al qual venia els pollastres. L’aliança va permetre els tres fills de Miquel Callís i Vila (Francisco, Jaume i Joan) ampliar més el seu mercat abans que la marca Don Pollo, comercialitzada per Miquel Callís i Prat –fill de Francisco– esdevingués una realitat.

Amb la força del turisme la seva empresa va ser la de més llocs de treball de la comarca. La marca Don Pollo es va fer popular arreu del país arran d’una campanya publicitària a la ràdio. Callís també va ser fundador de la Federació Avícola de Catalunya. El 1991 la cooperativa bretona Le Gouessant va entrar a forma part també del capital del grup avícola banyolí i Callís va passar a formar part del cinquè hòlding avícola europeu a l’Estat espanyol.

El 2019 Manel Doñate i Xavier Pérez van fer un documental que repassava la trajectòria de l’empresari. L’obra, anomenada Miquel Callís, el seu món, es va basar en un treball de recerca periodística del mateix Doñate i de l’escriptor Miquel Aguirre.

Font: El Punt – Avui