El sector boví és el tercer sector ramader més important en termes de producció final agrària. Per tant, és important garantir que totes les persones en contacte amb aquests animals tinguin una formació adequada i suficient.
El Reial decret 1053/2022, de 27 de desembre, pel qual s’estableixen les normes bàsiques d’ordenació de les granges bovines, estableix les normes bàsiques per a l’ordenació zootècnica i sanitària de les explotacions bovines a fi de permetre un desenvolupament eficaç i correcte de l’activitat ramadera en el sector boví, conforme a la normativa vigent en matèria d’higiene, sanitat animal, identificació i registre, benestar dels animals, medi ambient i canvi climàtic. Aquesta norma estableix que totes les persones que treballin amb bestiar boví dins de l’explotació hauran de tenir una formació adequada i suficient, i preveu també un reciclatge permanent per assegurar la millora constant de les granges.
D’altra banda, el Decret 253/2008, de 16 de desembre, pel qual es regulen els cursos de formació en benestar animal, té per objecte regular la tipologia, el contingut, l’organització i l’homologació dels cursos de formació en benestar animal que han de rebre totes les persones que es dediquen al maneig dels animals a les granges dins l’àmbit territorial de Catalunya i, entre d’altres, també regula el curs de benestar animal per a persones titulars i personal d’explotacions bovines.
L’Ordre AAM/329/2014, de 27 d’octubre, per la qual es regula la formació de les persones que realitzen activitats relacionades amb la utilització de productes biocides autoritzats per a l’ús per personal professional en l’àmbit ramader, té per objecte establir el contingut dels programes dels cursos de formació per a les persones que duguin a terme activitats laborals relacionades amb la manipulació i aplicació de productes biocides autoritzats per al seu ús per personal professional en l’àmbit ramader exclusivament, dins del territori de Catalunya, i regular el procediment per realitzar-los.
Així doncs, atès que la formació prevista en la normativa esmentada ja recull part del contingut mínim de formació regulat a l’annex II del Reial decret 1053/2022, de 27 de desembre, es considera que una part d’aquesta formació s’assoleix amb la realització de la formació obligatòria derivada del Decret 253/2008, de 16 de desembre, i de l’Ordre AAM/329/2014, de 27 d’octubre.
Per tot això, atesa la normativa relacionada amb diferents aspectes de capacitació del personal dins l’àmbit ramader i l’obligació establerta al Reial decret 1053/2022, de 27 de desembre, per a les granges bovines, cal regular els aspectes bàsics de la formació requerida per al personal que treballa amb animals a les explotacions bovines i establir el contingut dels programes dels cursos de formació necessaris per assolir el contingut mínim de formació exigit pel Reial decret.
D’altra banda, la disposició final del Decret 40/2014, de 15 de març, d’ordenació de les explotacions ramaderes, faculta el conseller o la consellera del departament competent en matèria de ramaderia per establir els requisits de formació específica del personal de les explotacions ramaderes o de les persones o entitats que presten els seus serveis a aquestes explotacions ramaderes.
D’acord amb el marc normatiu esmentat i en exercici de la competència exclusiva atribuïda per l’article 116.1 d) de l’Estatut d’autonomia de Catalunya, resulta necessari regular la formació del personal que treballa amb animals a les explotacions bovines.
Per tot això, a proposta de la Direcció General d’Agricultura i Ramaderia i en ús de les atribucions que m’han estat conferides,
Ordeno:
Article 1. Objecte i àmbit d’aplicació
1. Aquesta Ordre té per objecte regular la formació del personal que treballa amb animals a les granges bovines incloses dins l’àmbit d’aplicació del Reial decret 1053/2022, de 27 de desembre, pel qual s’estableixen normes bàsiques d’ordenació de les granges bovines, dins del territori de Catalunya.
2. S’exceptua de l’àmbit d’aplicació d’aquesta Ordre les persones que treballin en explotacions bovines amb una capacitat igual o inferior a 5 URM.
Article 2. Obligacions de les persones destinatàries de la formació
1. Les persones que han d’efectuar la formació que estableix aquesta Ordre són les que treballen en contacte directe amb animals de les granges bovines.
2. Les persones que treballen a les granges bovines han de disposar d’aquesta formació dins del termini màxim de sis mesos comptats des de la data en què inicien el seu treball a l’explotació, sens perjudici del que estableix la normativa específica en matèria de benestar animal i tractaments biocides.
Article 3
Modalitats de formació
1. Per complir la formació mínima que ha de fer el personal que treballi a les granges que allotgen animals de l’espècie bovina, s’estableixen dues modalitats de formació possibles. No obstant, com a mínim una de les persones que treballa a la granja bovina ha de disposar de la formació de la modalitat A.
Modalitat A. Fer els tres cursos següents:
– Curs de manipulador i aplicador de productes biocides en l’àmbit ramader establert a l’Ordre AAM/329/2014, de 27 d’octubre.
– Curs de benestar animal per a persones titulars i personal d’explotacions bovines establert a l’apartat 2.1 a) del Decret 253/2008, de 16 de desembre (actualment de caràcter no obligatori per a explotacions bovines).
Les persones que no hagin fet algun dels cursos esmentats anteriorment hauran de realitzar-los; no obstant, les persones que puguin acreditar haver-los realitzat convaliden part de la formació i només han de fer i obtenir el certificat d’aprofitament del curs de gestió ambiental i de lluita contra el canvi climàtic següent:
– Curs de gestió ambiental i de lluita contra el canvi climàtic, de 5 hores de durada, el contingut del qual estableix l’annex 1A d’aquesta Ordre.
Modalitat B. Fer els dos cursos següents:
– Curs de benestar animal per a persones titulars i personal d’explotacions bovines establert a l’apartat 2.1 a) del Decret 253/2008, de 16 de desembre (actualment de caràcter no obligatori per a explotacions bovines).
Les persones que no hagin fet el curs esmentat anteriorment hauran de realitzar-lo; no obstant, les persones que puguin acreditar haver-lo realitzat, convaliden part de la formació i només han de fer i obtenir el certificat d’aprofitament del curs següent:
– Curs de 10 h sobre matèries relacionades amb biocides, sanitat animal, benestar animal, higiene, gestió ambiental i lluita contra el canvi climàtic, el contingut mínim del qual estableix l’annex 1B d’aquesta Ordre.
2. De manera addicional, com a mínim una vegada cada cinc anys des de la realització de la formació regulada en aquesta Ordre, el personal de les granges bovines ha de fer un curs de 10 hores d’adequació dels coneixements de les matèries especificades anteriorment, el contingut mínim del qual estableix l’annex 1B d’aquesta Ordre.
Article 4
Cursos de formació
1. El contingut i la durada dels cursos de formació a què es refereix l’article 3.1 són els que estableix l’annex 1 d’aquesta Ordre.
2. Els cursos són impartits per les escoles agràries, adscrites al Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, o bé per les entitats validades d’acord amb l’Ordre AAM/7/2015, de 13 de gener, sobre el procediment per a la validació de cursos per a la millora de la qualificació professional agroalimentària i del medi natural.
3. La formació s’entén assolida i acreditada amb el certificat d’aprofitament dels cursos, un cop superada una prova d’avaluació. El contingut d’aquesta prova serà el que determini l’òrgan competent en matèria de formació, transferència tecnològica i innovació en l’àmbit agroalimentari, d’acord amb el contingut dels cursos descrits a l’annex 1.
4. Les escoles agràries i les entitats a què fa referència l’apartat 2 d’aquest article han de mantenir actualitzada la previsió dels cursos oferts mitjançant la publicitat als seus webs o mitjançant cartells d’anuncis.
Article 5
Exempcions
1. S’eximeix de la realització del curs de 5 hores sobre gestió ambiental i lluita contra el canvi climàtic descrit a l’annex 1A d’aquesta Ordre o del curs de 10 hores sobre matèries relacionades amb biocides, sanitat animal, benestar animal, higiene, gestió ambiental i lluita contra el canvi climàtic descrit a l’annex 1B d’aquesta Ordre, segons escaigui, el personal de granges bovines que pugui acreditar que té més de tres anys d’experiència pràctica en treballs relacionats amb la cria d’animals de l’espècie bovina que garanteixi un coneixement mínim sobre les matèries previstes en aquest apartat.
2. Les persones que disposen d’alguna de les titulacions o acreditacions incloses a l’annex 2 estan exemptes de fer el curs de 5 hores sobre gestió ambiental i lluita contra el canvi climàtic descrit a l’annex 1A d’aquesta Ordre o el curs de 10 hores sobre matèries relacionades amb biocides, sanitat animal, benestar animal, higiene, gestió ambiental i lluita contra el canvi climàtic descrit a l’annex 1B, segons escaigui.
Article 6
Infraccions i sancions
L’incompliment de l’obligació de formació serà sancionat d’acord amb la normativa sectorial aplicable, la Llei de l’Estat 8/2003, de 24 d’abril, de sanitat animal, i la Llei de l’Estat 32/2007, de 7 de novembre, per a la cura dels animals en l’explotació, transport, experimentació i sacrifici, i d’altres normes legals que hi siguin d’aplicació.
Disposició addicional primera
Acreditació de la formació ja realitzada
La formació relativa als cursos de benestar animal i de manipulador i aplicador de productes biocides en l’àmbit ramader s’acredita segons estableixi la normativa especifica que la regula.
Disposició addicional segona
Per al personal a què fa referència l’article 5, la formació addicional establerta a l’article 3.2 serà exigible en el termini de cinc anys a comptar de la data d’entrada en vigor d’aquesta Ordre.
Disposició final
Les obligacions en matèria de formació establertes en aquesta Ordre seran exigibles a partir de l’1 de gener de 2024.
Barcelona, 22 de maig de 2023
Teresa Jordà i Roura
Consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural
Annex 1
Continguts i durada mínima de les dues modalitats de formació del personal que treballa a les granges bovines
Modalitat A
– Curs de benestar animal per a granges bovines: el contingut i la durada són els que estableixen les normatives sectorials vigents.
– Curs de manipulador i aplicador de productes biocides d’ús ramader: el contingut i la durada són els que estableixen les normatives sectorials vigents.
– Curs de 5 hores de gestió ambiental i de lluita contra el canvi climàtic, amb el contingut que es detalla a continuació:
Introducció als principals reptes ambientals:
– Gasos amb efecte d’hivernacle i canvi climàtic
– Emissions d’amoni
– Nitrats i fòsfor en sòls i aigües
Mesures a la granja bovina per fer-hi front:
– Alimentació, aigua i energia
– Control de soroll, pols i olors
– Emmagatzematge dels fems
– Gestió dels fems
– Gestió dels productes nitrogenats
Modalitat B
– Curs de benestar animal per a granges bovines: el contingut i la durada és la que estableixen les normatives sectorials vigents.
– Curs de 10 h sobre matèries relacionades amb biocides, sanitat animal, benestar animal, higiene, gestió ambiental i lluita contra el canvi climàtic, amb el contingut que es detalla a continuació:
a) Característiques de la producció bovina
– Característiques generals de l’espècie bovina i principals espècies bovines d’interès productiu
– Morfologia i fisiologia del bestiar boví
– Alimentació i sistemes d’allotjament. Necessitats dels animals
b) Sanitat animal, higiene i bioseguretat
– Higiene i bioseguretat en explotacions bovines i bones pràctiques d’higiene
– Actuacions en la prevenció i control de malalties dels animals
– Inspecció i observació d’animals malalts
– Reconeixement dels símptomes/síndromes associats a les malalties de declaració obligatòria. Vigilància passiva i obligacions de comunicació a les autoritats competents
– Mesures de lluita contra les malalties dels animals
– Interacció entre salut animal, benestar dels animals i salut humana
– Resistència als tractaments, inclosa la resistència antimicrobiana i les seves conseqüències
c) Maneig (en funció de l’activitat concreta que es desenvolupi)
– Maneig en el període postcobriment
– Maneig en el prepart, part i puerperi
– Maneig durant el deslletament
– Maneig durant la fase d’engreix
– Maneig durant la munyida en explotacions lleteres
d) Benestar animal
– Comportament animal: diferències entre les diferents espècies bovines
– Matança d’urgència
e) Gestió ambiental i de lluita contra el canvi climàtic de les explotacions
– Motivació del curs
– Alimentació, aigua i energia
– Control de soroll, pols i olors
– Emmagatzematge dels fems
– Gestió de els fems
– Gestió compostos nitrogenats
f) Registre d’informació i documentació que s’ha de mantenir a l’explotació
g) Normativa vigent en l’àmbit europeu, nacional, autonòmic i local relacionada
Annex 2
Formació convalidable
Titulacions i formació que acrediten els coneixements del curs de 5 hores sobre gestió ambiental i lluita contra el canvi climàtic descrit a l’annex 1A d’aquesta Ordre o el curs de 10 hores sobre matèries relacionades amb biocides, sanitat animal, benestar animal, higiene, gestió ambiental i lluita contra el canvi climàtic descrit a l’annex 1B.
Titulacions dels cicles formatius de la Llei orgànica 2/2006, de 3 maig, d’educació (LOE), que continguin formacions equivalents a l’establerta per als cursos de 5 i de 10 hores de l’annex 1: titulacions de cicles formatius de grau mitjà de producció agropecuària, producció agroecològica i el cicle formatiu de grau superior de ramaderia i assistència en sanitat animal, o dels cicles que, d’acord amb la LOE, s’estableixin en el futur amb currículum adequat en producció bovina.
Titulacions dels cicles formatius de grau mitjà LOGSE d’explotacions agràries extensives i d’explotacions ramaderes i titulació del cicle formatiu de grau superior LOGSE de gestió i organització d’empreses agropecuàries.
Títol de tècnic/a auxiliar de l’especialitat agropecuària, sempre que s’hagin iniciat els estudis de primer grau de formació professional agrària a partir del curs 1995-1996 i s’hagin cursat en alguna de les escoles i els centres de capacitació agrària que depenen del departament competent en matèria d’agricultura i ramaderia.
Títol de tècnic/a especialista de l’especialitat agropecuària, sempre que s’hagin iniciat els estudis de segon grau de formació professional agrària a partir del curs 1995-1996 i s’hagin cursat en alguna de les escoles i els centres de capacitació agrària del departament competent en matèria d’agricultura i ramaderia. Tindran els mateixos drets les persones que estiguin en possessió del títol de capatàs agrícola, si compleixen els requisits esmentats anteriorment.
Haver cursat i aprovat els cursos del Programa de garantia social o dels programes de qualificació professional inicial en l’especialitat agropecuària a les escoles del departament competent en matèria d’agricultura i ramaderia a partir del curs 1999-2000.
Acreditació de les unitats de competència del Catàleg de qualificacions professionals que corresponen a formacions equivalents a l’establerta per als cursos de 5 i de 10 hores de l’annex 1.
Titulacions dels certificats de professionalitat que continguin formacions equivalents a l’establerta per als cursos de 5 i de 10 hores de l’annex 1.
Haver superat els mòduls formatius de certificats de professionalitat o els mòduls professionals dels cicles formatius que tinguin com a referent el Catàleg de qualificacions professionals i que contenen formacions equivalents a l’establerta per als cursos de 5 i de 10 hores de l’annex 1.
Llicenciatures, enginyeries superiors, enginyeries tècniques, títols de grau, màsters o tercer cicle que acreditin que reben en el pla d’estudis corresponent els continguts dels cursos de 5 i de 10 hores de l’annex 1.
Font: Gencat