La Comissió Europea assenyala en diverses comunicacions la importància d’invertir en una indústria intel·ligent, innovadora i sostenible i el paper de la indústria com a motor essencial de la productivitat i la innovació. Així mateix, ha posat de manifest la conveniència de mantenir i reforçar el lideratge industrial d’Europa davant de reptes com la globalització, la sostenibilitat i els canvis tecnològics.

Els propers anys són decisius per consolidar els canvis que la indústria necessita: competitivitat, digitalització, sostenibilitat, creació de llocs de feina de qualitat i que contribueixi a la sobirania econòmica.

La indústria agroalimentària presenta externalitats positives, ja que participa en la formació de la cultura, el paisatge, la gastronomia o les tradicions i és una font d’ocupació fonamental, atès que opera com a fonament de l’activitat econòmica en el medi rural i crea oportunitats d’ocupació en l’àmbit rural que contribueixen a la lluita contra el repte demogràfic i la preservació mediambiental.

Tanmateix, la indústria agroalimentària és la baula intermèdia de la cadena alimentària, que comprèn des de producció primària fins a la distribució. A Catalunya, la indústria agroalimentària a Catalunya és la primera indústria manufacturera en importància, aportant el 22% del volum de negoci que genera el sector industrial català, així com el 19% de les persones ocupades.

Mitjançant els ajuts previstos en aquesta Ordre, es pretén que la indústria agroalimentària afronti el repte d’augmentar la competitivitat, tant en l’optimització dels recursos com en la innovació en productes i processos, consolidar la transformació digital i la sostenibilitat.

Per assegurar la màxima transparència de les mesures adoptades i un seguiment efectiu, d’acord amb el marc jurídic actual, s’ha optat per sotmetre els ajuts d’aquesta Ordre al Reglament (UE) 2022/2472 de la Comissió, de 14 de desembre de 2022, pel qual es declaren determinades categories d’ajut en els sectors agrícola i forestal en zones rurals compatibles amb el mercat interior en aplicació dels articles 107 i 108 del Tractat de funcionament de la Unió Europea. En el cas dels ajuts destinats a empreses que transformin i/o comercialitzin productes agroalimentaris no inclosos en l’annex I del Tractat de funcionament de la UE, es regiran a l’empara del Reglament (UE) 651/2014 de la Comissió, de 17 de juny, pel qual es declaren determinades categories d’ajuts compatibles amb el mercat interior en aplicació dels articles 107 i 108 del Tractat de funcionament de la Unió Europea. D’acord amb l’article 11 dels reglaments esmentats, les bases reguladores de la present convocatòria s’han de comunicar a la Comissió Europea en el termini de vint dies hàbils a partir de l’entrada en vigor d’aquesta Ordre.

Atesa la naturalesa jurídica dels beneficiaris als quals van adreçats aquests ajuts, s’estableix la tramitació administrativa per mitjans electrònics, de conformitat amb l’article 14 de la Llei 39/2015, d’1 d’octubre, i l’article 43.2 de la Llei 26/2010, de 3 d’agost.

D’acord amb el Decret 76/2020, de 4 d’agost, d’Administració digital, la Llei 6/2020, d’11 de novembre, reguladora de determinats aspectes dels serveis electrònics de confiança, i la Llei 39/2015, d’1 d’octubre, de procediment administratiu comú de les administracions publiques.

Consegüentment, valorada la conveniència de donar suport a aquest sector de la indústria agroalimentària mitjançant uns ajuts econòmics, d’acord amb l’article 92 del Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre, pel qual s’aprova el Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya, i a proposta de la Direcció General d’Empreses Agroalimentàries, Qualitat i Gastronomia, en ús de les atribucions que m’han estat conferides,

 

Ordeno:

Article 1

Aprovar les bases reguladores dels ajuts destinats a la millora dels processos de transformació i comercialització d’aliments, les quals es publiquen en l’annex 1, i determinar les inversions subvencionables i no subvencionables que detallen en els annexos 2 i 3, respectivament, d’aquesta Ordre.

 

Article 2

Aprovar el procediment de participació per mitjans telemàtics en la convocatòria pública dels ajuts regulats en les bases reguladores aprovades en l’article 1, el qual consta en l’annex 4 d’aquesta Ordre.

 

Disposició addicional

Aquests ajuts tenen naturalesa d’ajuts d’estat, motiu pel qual la Comissió Europea pot emetre una decisió per la qual tant les bases reguladores i la convocatòria, com les resolucions de concessió, es poden veure modificades, si escau, per adaptar-se als termes del pronunciament esmentat.

 

Disposició final

Aquesta Ordre entrarà en vigor l’endemà de la seva publicació en el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya.

 

Barcelona, 14 de juliol de 2023

 

David Mascort Subiranas

Conseller d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural

 

 

Annex 1

Bases reguladores:

–1 Objecte dels ajuts

1.1 L’objecte dels ajuts que estableix aquesta l’Ordre és el foment dels projectes d’inversió destinats a la transformació i/o comercialització d’aliments, executats per les empreses agroalimentàries en els establiments de Catalunya:

a) Dels productes recollits a l’annex I (tant matèria primera com producte acabat) del Tractat de funcionament de la Unió Europea (d’ara endavant, TFUE).

b) Dels productes no inclosos en l’annex I del TFUE.

c) Per a la instal·lació de nous establiments executada per grans empreses, d’acord amb l’article 14 del Reglament 651/2014, pel qual es defineixen els ajuts regionals a inversions inicials per una nova activitat econòmica, executades en zones a què fa referència en el mateix article (en l’annex 6 es defineixen els municipis inclosos).

S’exclouen els productes de la pesca, forestals, complements alimentaris, dietètics i ingredients tecnològics.

1.2 Els ajuts previstos al punt 1.1.a) anterior es concediran en el règim establert al Reglament (UE) 2022/2472 de la Comissió, de 14 de desembre, pel qual es declaren determinades categories d’ajut als sectors agrícola i forestal i en zones rurals compatibles amb el mercat interior en aplicació dels articles 107 i 108 del Tractat de funcionament de la Unió Europea. Els ajuts previstos en els punts 1.1.b) i 1.1.c) es concediran a l’empara del Reglament (UE) 651/2014 de la Comissió, de 17 de juny, pel qual es declaren determinades categories d’ajuts compatibles amb el mercat interior en aplicació dels articles 107 i 108 del Tractat.

1.3 Les inversions subvencionables dels ajuts establerts són les que es recullen en l’annex 2 de l’Ordre.

En el cas dels ajuts previstos en l’apartat 1.1.a) quan la totalitat de matèries primeres i productes elaborats no pertanyin a l’annex I del TFUE, la inversió serà subvencionable només si se superen en un 50% en pes i valor les matèries primeres i productes elaborats que pertanyin a l’annex I TFUE. En aquest cas, s’aplicarà la reducció proporcional d’inversió subvencionable. En cas que l’interessat hagi sol·licitat l’ajut d’acord amb l’apartat 1.1.a) i no reuneixi els requisits necessaris, però sí sigui una inversió subvencionable d’acord amb els apartats 1.1.b) o 1.1.c), la sol·licitud es tramitarà d’acord amb aquests punts.

Únicament es consideren subvencionables les despeses efectuades després de la data de presentació de la sol·licitud d’ajut fins a la data de finalització del termini d’execució i justificació establert en la resolució de concessió de l’ajut. El personal tècnic dels Serveis Territorials del DACC verificarà in situ que les inversions no s’han iniciat en data anterior a la sol·licitud d’ajut.

1.4 No seran subvencionables les actuacions que recull l’annex 3 de l’Ordre i tampoc seran subvencionables els conceptes següents:

– Per a la mateixa finalitat en les zones Leader, relacionades al web del DACC, per un import menor als 250.000,00 euros.

– Relatives a productes vitivinícoles de la part II de l’annex VII del Reglament (UE) 1308/2013 del Parlament Europeu i del Consell, de 7 de desembre.

1.5 Les inversions establertes a l’apartat 1.1 han de complir algun dels objectius següents:

a) Transformació digital.

b) Sostenibilitat i eficiència.

c) Innovació.

–2 Persones beneficiàries

Poden ser beneficiàries d’aquests ajuts les que compleixin els requisits següents:

a) Les persones físiques, jurídiques i les seves agrupacions que des del moment de presentar la seva sol·licitud siguin titulars responsables de l’activitat que fonamenta l’atorgament de l’ajut sol·licitat, fet que implica que suporten la càrrega financera de les inversions subvencionables. En cas d’escorxadors, els sol·licitants de l’ajut podran ser els operadors o explotadors responsables de les activitats mitjançant contracte d’arrendament, concessió o qualsevol altra forma conforme a dret mitjançant document liquidat dels tributs corresponents, quan suportin la càrrega financera de les inversions subvencionables.

   b) En el cas dels ajuts previstos en els apartats 1.1.a) i b), tenir la condició de pime d’acord amb la definició inclosa en la Recomanació de la Comissió de la UE, de 6 de maig de 2003 (2003/361/CE).

c) En el cas dels ajuts previstos en l’apartat 1.1.c), complir les condicions establertes per l’article 14 del Reglament UE 651/2014 de la Comissió, de 17 de juny, pel qual es declaren determinades categories d’ajuts compatibles amb el mercat interior en aplicació dels articles 107 i 108 del Tractat de funcionament de la Unió Europea.

d) Quan es tracti d’agrupacions de persones físiques o jurídiques, públiques o privades, sense personalitat jurídica, s’han de fer constar expressament, tant en formalitzar la sol·licitud com en la resolució o en l’acord de concessió, els compromisos d’execució assumits per cada membre de l’agrupació, així com l’import de la subvenció que ha d’aplicar cada un, els quals també tenen la consideració de beneficiaris.

–3 Requisits i incompatibilitats

3.1 Per obtenir la condició de beneficiàries de les subvencions, les persones sol·licitants han de complir els requisits i les condicions generals establerts a l’article 13 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, i els següents:

   a) Manipular o transformar, i comercialitzar productes agraris previstos en el punt 1.1 o els que faran aquestes activitats com a conseqüència de l’execució del projecte d’inversió, però que en el moment de presentar la sol·licitud encara no estan actius. En cas d’escorxadors, només serà necessari que manipulin o transformin els productes indicats.

b) Complir els requisits establerts en la normativa sectorial específica aplicable, tant a les persones beneficiàries com a les activitats que duen a terme, en matèria de medi ambient, seguretat laboral, higiene i, si escau, benestar animal.

c) L’empresa és viable econòmicament.

d) No es troba en situació de crisi, d’acord amb la definició continguda a l’article 2, apartat 18, del Reglament (UE) 651/2014.

e) No haver estat objecte de sanció ferma per falta greu o molt greu segons el que preveu la Llei 12/2013, de 2 d’agost, de mesures per millorar el funcionament de la cadena alimentària en els dos anys anteriors. A tal efecte, es considerarà la informació inclosa al web de l’Agència d’Informació i Control Alimentaris (AICA) i la informació publicada pel DACC.

   f) Estar inscrit al RIAAC, quan l’activitat sigui inscriptible.

g) El número de compte on s’ha d’ingressar l’import de l’ajut inclòs en l’imprès de sol·licitud ha de pertànyer a la persona beneficiària de l’ajut.

h) Presentar declaració sobre si s’han demanat i/o s’han obtingut altres ajuts públics o privats per a la mateixa activitat, fent constar la relació detallada amb l’entitat concedent i la quantitat sol·licitada i/o obtinguda.

i) En cas d’empreses amb 50 o més treballadors, complir la quota legal de reserva de llocs de treball en la plantilla de l’empresa prevista a l’article 42.1 del Text refós de la Llei general de les persones amb discapacitat i de la seva inclusió social, aprovat pel Reial decret legislatiu 1/2013, de 29 de novembre, o amb les mesures alternatives de caràcter excepcional previstes pel Reial decret 364/2005, de 8 d’abril, i pel Decret 86/2015, de 2 de juny.

j) En cas d’empreses de plantilla igual o superior a 25 persones, disposar de mitjans per prevenir i detectar casos d’assetjament sexual i d’assetjament per raó de sexe, i per intervenir-hi als seus centres de treball d’acord amb els agents socials, de conformitat amb la Llei 5/2008, de 24 d’abril, del dret de les dones a erradicar la violència masclista.

   k) En cas de tenir centres laborals: complir la normativa de política lingüística fent constar, almenys en català, els rètols i les informacions de caràcter fix i que continguin text que han de figurar a l’interior dels centres laborals adreçats a les persones que hi treballen.

l) En cas de comptar amb centres i establiments oberts al públic: complir la normativa de política lingüística atenent els consumidors en qualsevol de les llengües oficials de Catalunya i redactant, almenys en català, la senyalització i els cartells d’informació general de caràcter fix i els documents d’oferta de serveis per a les persones usuàries i consumidores dels establiments oberts al públic.

m) Quan es tracti de persones físiques empresàries: estar donat d’alta en el cens de l’impost sobre activitats econòmiques en aquells supòsits en què sigui obligatori.

n) En el cas de fundacions, haver complert el deure de presentar els comptes anuals davant el protectorat, d’acord amb l’article 336-3 del llibre tercer del Codi civil de Catalunya, aprovat per la Llei 4/2008, de 24 d’abril.

   o) En el cas d’associacions i fundacions, tenir els seus estatuts adaptats a la Llei 5/2011, de 19 de juliol, de modificació de la Llei 4/2008, de 24 d’abril, del llibre tercer del Codi civil de Catalunya, relatiu a les persones jurídiques, abans del 31 de desembre de 2015.

p) No estar subjectes a una ordre de recuperació pendent després d’una decisió prèvia de la Comissió que hagi declarat l’ajut il·legal i incompatibles amb el mercat interior.

q) En el cas d’empreses i entitats, no haver estat mai objecte de sancions administratives fermes ni de sentències fermes condemnatòries perquè han exercit o tolerat pràctiques laborals considerades discriminatòries per raó de sexe o de gènere. En el cas d’empreses de més de 150 treballadors, a més, disposar d’un pla d’igualtat entre dones i homes, d’acord amb l’article 1 del Reial decret llei 6/2019, d’1 de març, de mesures urgents per garantir la igualtat de tracte i d’oportunitats entre dones i homes en el treball i l’ocupació.

r) En el cas d’agrupació de persones físiques o jurídiques: aquesta no es podrà dissoldre fins que no hagin transcorregut els terminis de prescripció que preveuen l’article 100.4 del Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya, aprovat pel Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre, i l’article 65 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions.

   s) Les persones sol·licitants d’aquests ajuts s’han d’adherir al codi ètic que figura com a annex 5.

t) Per a subvencions d’import superior a 30.000 euros, quan els sol·licitants siguin únicament subjectes inclosos en l’àmbit d’aplicació de la Llei 3/2004, de 29 de desembre, per la qual s’estableixen mesures de lluita contra la morositat en les operacions comercials, no podran obtenir la condició de beneficiari les empreses que incompleixin els terminis de pagament previstos en la Llei esmentada.

3.2 En declarar compatible el règim d’ajuts amb altres o no, s’ha de tenir en compte el règim específic d’acumulació establert a l’article 8 dels Reglament (UE) 2022/2472 de la Comissió de 14 de desembre i l’article 8 del Reglament (UE) 651/2014 de la Comissió, de 17 de juny.

–4 Tipus i quantia dels ajuts

4.1 L’ajut té caràcter de subvenció directament aplicable als imports de les inversions i despeses derivades de les actuacions objecte de l’ajut.

4.2 La quantia màxima destinada a aquests ajuts i l’aplicació pressupostària a la qual s’ha d’imputar és la que es determina a la corresponent resolució de convocatòria.

4.3 L’import d’inversió subvencionable no pot superar els 5.000.000,00 euros i no pot ser inferior a 40.000,00 euros per persona beneficiària. Així mateix, l’import màxim de l’ajut no pot superar els 500.000,00 euros per persona beneficiària.

4.4 Els percentatges de subvenció que es podran concedir seran els següents:

a) En el cas de projectes elegibles d’acord amb l’apartat 1.1.a) d’aquestes bases reguladores, serà del 40% de l’import total d’inversió subvencionable. Aquest percentatge s’incrementarà en un 10% més en el cas d’empreses sol·licitants que siguin gestores d’escorxadors de titularitat pública.

b) En el cas de projectes elegibles d’acord amb l’apartat 1.1.b) d’aquestes bases reguladores, serà del 20% de l’import total d’inversió subvencionable, quan la persona beneficiària sigui petita empresa i del 10% quan sigui mitjana empresa, d’acord amb la definició de pime inclosa en la Recomanació de la Comissió de la UE de 6 de maig de 2003 (2003/361/CE).

c) En el cas de projectes elegibles d’acord amb l’apartat 1.1.c) d’aquestes bases reguladores, serà del 10% de l’import total d’inversió subvencionable.

4.5 La determinació de la quantia dels ajuts es realitzarà en funció de l’aplicació dels criteris d’admissibilitat i la intensitat d’ajut fixada en els apartats 4.3 i 4.4 d’aquestes bases reguladores. Un cop determinada la quantia d’ajuts s’aplicaran els criteris de priorització que estableix l’apartat 9 d’aquestes bases reguladores, per tal d’ordenar les sol·licituds de més a menys puntuació. Les sol·licituds que no resultin subvencionables per manca de disponibilitat pressupostària es desestimaran. En cap cas, l’import de les subvencions concedides no pot ser d’una quantia que, aïlladament o en concurrència amb subvencions d’altres entitats, ajuts, ingressos o recursos, superi el cost de l’activitat a desenvolupar per les persones beneficiàries.

4.6 En cas que les sol·licituds presentades elegibles superin les disponibilitats pressupostàries, la Comissió de Valoració pot decidir disminuir proporcionalment la intensitat de l’ajut establert en aquest apartat.

4.7 La subvenció podrà ser reduïda, totalment o parcialment, abans no es dicti la resolució definitiva com a conseqüència de les restriccions que derivin del compliment dels objectius d’estabilitat pressupostària i sostenibilitat financera.

4.8 La despesa mínima, realitzada i justificada, de l’activitat subvencionada, exigible per poder considerar acomplert l’objecte i la finalitat de la subvenció, és l’establerta a l’apartat 15.5. Aquesta ha de permetre, en el cas que el cost final efectiu de l’activitat subvencionada sigui inferior al cost inicialment pressupostat, la reducció, en la mateixa proporció, de la quantia de la subvenció atorgada. Altrament, l’incompliment d’aquesta despesa mínima establerta comportarà la revocació de la subvenció atorgada.

–5 Concurrència amb altres ajuts

5.1 Els ajuts regulats en aquestes bases són compatibles amb altres que, per la mateixa finalitat, puguin concedir altres administracions públiques o ens públics o privats, nacionals o internacionals, sempre que els imports i percentatges de la totalitat dels ajuts concedits per a la mateixa finalitat no superin els límits establerts pels Reglaments (UE) 2022/2472 de la Comissió i Reglament (UE) 651/2014 de la Comissió de 17 de juny, segons el cas, i amb l’excepció prevista a l’apartat 5.2 d’aquestes bases reguladores.

5.2 Aquests ajuts són incompatibles amb les inversions realitzades per les OPFH beneficiàries d’ajuts FEAGA per al mateix projecte d’inversió.

5.3 L’import dels ajuts no podrà superar en cap cas, aïlladament o en concurrència amb altres ajuts d’altres administracions públiques o ens públics o privats, nacionals o internacionals, destinats a la mateixa finalitat, el cost de les actuacions subvencionables.

–6 Sol·licituds i documentació

Les sol·licituds per acollir-se a aquests ajuts s’han de presentar per mitjans telemàtics des de la pàgina web http://seu.gencat.cat/ d’acord amb el procediment establert en l’annex 4, i mitjançant els formularis normalitzats establerts pel DACC per a aquest tràmit. Les sol·licituds presentades en forma diferent de l’establerta en aquest apartat es tindran per no presentades. Les sol·licituds presentades fora de termini no s’admetran a tràmit.

–7 Documentació a presentar amb la sol·licitud

7.1 A les sol·licituds, s’hi ha d’adjuntar la documentació que es detalla a continuació. No obstant això, no cal aportar els documents indicats en les lletres posteriors en el cas que la persona sol·licitant els hagi presentat anteriorment a qualsevol òrgan de l’Administració de la Generalitat de Catalunya, sempre que no hagin transcorregut més de cinc anys des de la presentació i no hagin experimentat cap modificació. En aquest supòsit, cal indicar clarament la data i l’òrgan o dependència en què van ser presentats i el procediment a què feien referència. Si l’òrgan instructor, per causes alienes a la seva actuació, no pot aconseguir els documents, ha de requerir a la persona beneficiària que els aporti en el termini de 10 dies hàbils:

   a) En el cas de persones jurídiques, còpia de les escriptures i/o estatuts registrats de l’entitat la persona sol·licitant, si escau. Si aquesta documentació està disponible al Registre d’entitats jurídiques, Registre de cooperatives o Registre de societats agràries de transformació (SAT), es verificarà d’ofici.

b) En el cas de persones jurídiques, documentació acreditativa de la representació amb la qual s’actua, si no s’ha inscrit en un registre públic o en el Registre electrònic general de la representació. En cas que la representació estigui inscrita als registres esmentats, no cal aportar aquesta documentació perquè l’òrgan instructor ho comprova d’ofici.

– En el cas d’entitats sense personalitat jurídica (CB, SCP o agrupacions de productors), document de nomenament de la persona representant o apoderada única de l’agrupació amb poders suficients per sol·licitar, gestionar i percebre les subvencions i complir les obligacions que com a beneficiària corresponen a l’entitat.

– Quan la signatura electrònica acrediti que la persona signant (representant) tingui poders suficients per actuar en nom de la persona representada, no caldrà aportar aquesta documentació. Si el representant de la persona jurídica pot presentar la sol·licitud, també pot assumir els compromisos. La presentació de la sol·licitud de la subvenció comporta la assumpció dels compromisos.

   c) La descripció detallada del projecte en què s’exposi de manera raonada i específica com aquest projecte d’inversió millora el rendiment de l’empresa i contribueix expressament a assolir els objectius establerts a l’apartat 1.5 d’aquestes bases reguladores.

d) Els plànols de planta amb indicació de la inversió projectada, diferenciant-la de la inversió existent.

e) Comptes anuals: balanç, compte de pèrdues i guanys i memòria corresponents als dos darrers exercicis i signats degudament, sempre que no s’hagin presentat amb anterioritat. Els models a presentar, normals o abreujats, són els que estableixen les normes d’elaboració dels comptes anuals del pla general comptable.

f) Còpia de la certificació de l’acord d’aprovació dels comptes anuals, si la persona sol·licitant està obligada a dipositar els comptes anuals en el Registre mercantil o en el de cooperatives.

g) Comptes anuals consolidats del grup, si la persona sol·licitant és una societat que forma part d’un grup de societats que estigui obligat a elaborar comptes anuals consolidats.

   h) Informe de l’auditoria, si la persona sol·licitant està obligada a sotmetre els seus comptes anuals a verificació comptable.

i) En el cas de subvencions d’import superior a 30.000 euros, per acreditar el compliment del requisit de l’apartat 3.1.t), les empreses beneficiàries han de complir amb els terminis de pagament establerts en la Llei 3/2004, de 29 de desembre, per la qual s’estableixen mesures de lluita contra la morositat en les operacions comercials. Aquest requisit s’acreditarà de la manera següent:

a) Mitjançant declaració responsable: les empreses que puguin presentar compte de pèrdues i guanys abreujats, i per tant, que compleixin, com a mínim, dos dels requisits següents:

– El total de partides d’actiu no poden superar els 11.400.000 euros.

– L’import net de la xifra anual de negocis no pot superar els 22.800.000 euros.

– El nombre mitjà de treballadors durant l’exercici no pot ser superior a 250.

Per poder fer l’aplicació cal que aquestes circumstàncies es compleixin durant dos exercicis consecutius.

La presentació d’aquesta declaració responsable comporta que la persona sol·licitant autoritza el DACC a efectuar una auditoria per comprovar la veracitat de la declaració responsable. En cas que no ho autoritzi haurà presentar la certificació a què fa referència la lletra b).

b) Mitjançant certificació d’una persona auditora inscrita en el Registre oficial d’auditors de comptes (ROAC), en el cas d’empreses que no puguin presentar compte de pèrdues i guanys abreujat, que atendrà al termini efectiu dels pagaments de l’empresa client amb independència de qualsevol finançament per al cobrament anticipat de l’empresa proveïdora.

c) En el cas d’ens públics, certificat de la persona que exerceix les funcions d’intervenció o fiscalització dels comptes de complir amb els terminis de pagament establerts en la Llei 3/2004, de 29 de desembre, per la qual s’estableixen mesures de lluita contra la morositat en les operacions comercials.

j) Estudi de viabilitat de la inversió o un pla d’empresa.

k) Document d’informació tecnicoeconòmica, el formulari del qual consta a http://seu.gencat.cat.

   l) Declaració de l’empresa sol·licitant relativa a pimes i grans empreses. L’imprès consta a http://seu.gencat.cat. En cas que l’empresa sol·licitant tingui més de 250 treballadors o el seu volum de negoci i balanç sigui superior a 50 milions d’euros, no caldrà presentar aquesta documentació, i se li aplicaran directament les condicions establertes en les bases reguladores per a les grans empreses. Quan l’empresa sol·licitant no pugui acreditar documentalment la dimensió de tot el grup empresarial, es considerarà que aquest grup té més de 250 treballadors o un volum de negoci i balanç superior a 50 milions d’euros als efectes de l’ajut.

m) Impost sobre societats corresponent a la persona sol·licitant (model 200).

n) Documentació acreditativa dels préstecs subscrits mitjançant els quals es finançarà la inversió, si se’n tenen.

o) Documentació relativa a altres ajuts sol·licitats o concedits per a la mateixa finalitat, si escau.

p) En cas que el producte transformat objecte de la inversió presentada ja s’exporti, cal presentar còpia del document únic administratiu (DUA) o declaració Intrastat, segons escaigui, en què consti el producte.

   q) Documentació acreditativa dels criteris de prioritat declarats per l’interessat. En el cas de valoració del:

q.1) Criteri 9.1.1.b) relatiu a l’obtenció de més del 50% de la matèria primera directament dels productors, cal presentar factures de compra corresponents a l’exercici anterior.

q.2) Criteri 9.1.3) relatiu a la internacionalització de l’empresa, declaració de l’IVA corresponent als tres anys anteriors.

q.3) Criteri 9.1.8.2.1) relatiu a l’eficiència energètica, certificat, emès per un expert independent, que inclogui els conceptes de despesa de la sol·licitud d’ajut relacionats amb l’eficiència energètica.

r) En el cas de persones jurídiques, certificat de l’òrgan competent, segons els estatuts de l’entitat, de l’acord de sol·licitar l’ajut, emprendre l’actuació per la qual es demana l’ajut i acceptar els compromisos corresponents. No caldrà aquest certificat en cas d’administrador únic.

s) Documentació que acrediti que la persona sol·licitant compleix la normativa mediambiental (permís mediambiental o bé la seva sol·licitud a l’administració competent), de seguretat laboral, d’higiene i de benestar animal, si escau.

   t) Permís d’obra o bé la seva sol·licitud, si escau.

u) Projecte tècnic bàsic, signat per una persona tècnica i visat pel col·legi professional corresponent, en els supòsits previstos en el Reial decret 1000/2010. Per a la resta de casos, caldrà la presentació d’una memòria descriptiva i detallada de les actuacions a realitzar. Tant el projecte com la memòria han de complir el que estableixen aquestes bases i la normativa comunitària, i també l’altra legislació aplicable: cal que incloguin amidaments, plànol de localització de les inversions i plànols de les instal·lacions que diferenciïn les existents i les previstes, descripció del sistema productiu abans i després de les inversions i com contribueix la inversió al compliment dels objectius previstos.

v) Factures proforma o ofertes. La persona sol·licitant de l’ajut haurà de presentar com a mínim tres ofertes de diferents proveïdors, amb caràcter previ a la contracció del compromís per a la prestació del servei o el lliurament del bé, llevat que per les especials característiques de les despeses subvencionables no hi hagi al mercat prou nombre d’entitats que el subministrin o prestin. Quan es produeixi aquesta circumstància, caldrà adjuntar al projecte una memòria raonada en relació amb l’oferta triada, i/o altra documentació acreditativa de l’exclusivitat signada pel proveïdor o tècnic competent independent.

L’elecció entre les ofertes presentades es realitzarà conformement a criteris d’eficiència i economia. Quan la proposta no recaigui en l’oferta econòmica més baixa, s’haurà de justificar suficientment la impossibilitat d’obtenció del mateix producte i les mateixes prestacions, i serveis del proveïdor a menor cost, tal com s’ha establert en el paràgraf anterior. Si no es fa així, se subvencionarà l’import més econòmic.

Les tres ofertes han de provenir d’empreses que no estiguin vinculades a la persona beneficiària i que no formin part del mateix grup de societats, d’acord amb els supòsits que estableix l’article 42 del codi de comerç, ni estiguin vinculades, d’acord amb la definició d’empreses vinculades establerta en l’article 4.3 de la Recomanació de la Comissió 2003/361/CE, de 6 de maig de 2003, sobre definició de microempreses, petites i mitjanes empreses (DOUE L-124, de 20.5.2003). Els proveïdors no podran tenir parentiu de fins a primer grau amb les persones sol·licitants de l’ajut, ni formar-ne part en el cas de persones jurídiques. En aquesta darrera casuística, i sens perjudici d’altres formes de vinculació, no es podran donar les situacions següents: el sol·licitant persona física o jurídica i el proveïdor és una societat de la qual el sol·licitant és soci, el sol·licitant persona jurídica i el proveïdor és una persona física que és sòcia de la societat, i el sol·licitant persona jurídica i el proveïdor és una persona jurídica que té participacions de la societat sol·licitant. Si es detecten ofertes vinculades de complaença o amb irregularitats, s’actuarà d’acord amb les bases reguladores 18 i 20. L’anàlisi de vinculació s’efectua també en els termes de la Guia de l’usuari i exemple de declaració publicada per la Comissió Europea a http://publications.europa.eu.

Les factures proforma o ofertes han de ser comparables entre si i descriure i detallar suficientment l’operació, a fi d’identificar cadascun dels elements i preus corresponents, amb la finalitat de verificar-ne el cost raonable.

x) En cas d’operadors o explotadors responsables de les activitats d’un escorxador, caldrà acreditar aquest vincle mitjançant contracte d’arrendament, concessió o qualsevol altra forma vàlida conforme a dret.

7.2 El formulari de sol·licitud ha d’incloure la descripció del projecte d’inversió, el resum de les inversions, les declaracions responsables d’elegibilitat i priorització, i les declaracions responsables sobre els aspectes que es detallen a continuació i que la persona sol·licitant ratifica mitjançant la signatura de la seva sol·licitud:

a) El Registre d’indústries agràries i alimentàries de Catalunya (RIAAC) reflecteix la situació actual de les instal·lacions, i és a nom del/de la beneficiari/ària de l’ajut.

b) Per a les actuacions subvencionables compreses en els apartats 1.1.a) i 1.1.b), l’empresa sol·licitant és pime.

c) Declaració sobre si s’han demanat i/o s’han obtingut altres ajuts públics o privats per a la mateixa finalitat, llevat del supòsit previst en l’apartat 5 d’aquestes bases, referit a la concurrència amb altres ajuts. En cas d’haver obtingut subvencions per a les mateixes despeses subvencionables procedents de qualsevol de les administracions o entitats públiques nacionals o internacionals, cal especificar-ne la quantia, la data de concessió i l’ens concedent. O declaració sobre si s’han demanat i/o s’han obtingut altres ajuts públics o privats per a la mateixa activitat, fent constar la relació detallada amb l’entitat concedent i la quantitat sol·licitada i/o obtinguda.

d) Totes les dades que consten a la sol·licitud són certes i es compromet a aportar informació i documents necessaris per a la seva comprovació.

e) Accepta les condicions i els compromisos establerts a les disposicions legals que regulen l’ajut i les verificacions corresponents.

f) No estar sotmès a les causes que impedeixin adquirir la condició de persona beneficiària que estableix l’article 13 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, ni l’article 99 del Decret legislatiu 3/2002, pel qual s’aprova el Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya.

g) Compleix la normativa en matèria de seguretat i salut laboral, mediambiental, d’higiene i de benestar animal, si escau.

h) El projecte d’inversió no comporta efectes negatius sobre el medi ambient o bé s’ha efectuat una avaluació de l’impacte ambiental segons la normativa mediambiental específica.

i) En el cas d’empreses amb una plantilla igual o superior a vint-i-cinc persones, declaració segons la qual l’empresa beneficiària ha previst, conjuntament amb els agents socials, els mitjans oportuns per prevenir i detectar casos d’assetjament sexual i d’assetjament per raó de sexe i intervenir-hi en els seus centres de treball.

j) L’empresa sol·licitant és viable econòmicament.

k) L’empresa sol·licitant no es troba en situació de crisi, d’acord amb l’apartat 2.1 de la Comunicació de la Comissió per la qual s’estableixen les directrius comunitàries sobre ajuts estatals de salvament i de reestructuració d’empreses en crisi (2014/C 249/C/01).

l) L’empresa té el balanç general, el volum de negoci i el nombre d’efectius d’acord amb els criteris establerts a la Recomanació 2003/361/CE de la Comissió, de 6 de maig, sobre definició de microempreses i petites i mitjanes empreses.

m) El compliment de la quota de reserva per a la integració social del personal discapacitat que estableix la legislació vigent, si escau.

n) El compte corrent on s’ha d’ingressar l’import de l’ajut inclòs en l’imprès de sol·licitud pertany a la persona beneficiària de l’ajut.

o) En el supòsit que l’empresa tingui una plantilla igual o superior a vint-i-cinc persones, declaració segons la qual l’empresa beneficiària ha previst, conjuntament amb els agents socials, els mitjans oportuns per prevenir i detectar casos d’assetjament sexual i d’assetjament per raó de sexe i intervenir-hi en els seus centres de treball.

p) En el cas d’empreses i entitats, no haver estar sancionada o condemnada perquè ha exercit o tolerat pràctiques laborals considerades discriminatòries per raó de sexe o de gènere, sancionada per resolució administrativa ferma o condemnada per sentència judicial ferma. En el cas d’empreses de més de 150 treballadors, a més, disposar d’un pla d’igualtat entre dones i homes d’acord amb l’establert en l’article 1 del Reial decret llei 6/2019, d’1 de març, de mesures urgents per garantir la igualtat de tracte i d’oportunitats entre dones i homes en el treball i l’ocupació. Aquesta informació es verificarà d’ofici consultant el registre de plans d’igualtat del Departament d’Empresa i Coneixement, i en cas que el pla no constés en el registre esmentat, la persona beneficiària l’haurà d’aportar.

q) En el cas d’associacions i fundacions, tenir els seus estatuts adaptats a la Llei 5/2011, de 19 de juliol, de modificació de la Llei 4/2008, de 24 d’abril, del llibre tercer del Codi civil de Catalunya, relatiu a les persones jurídiques, abans del 31 de desembre de 2015.

r) En el cas de fundacions, a més, haver complert el deure de presentar els comptes anuals davant el protectorat, d’acord amb l’article 336-3 del llibre tercer del Codi civil de Catalunya, aprovat per la Llei 4/2008, de 24 d’abril.

s) Als centres laborals, compliment de la normativa de política lingüística: fer constar, almenys en català, els rètols i les informacions de caràcter fix i que continguin text que han de figurar a l’interior dels centres laborals adreçats a les persones que hi treballen.

t) Quan es tracti de centres i establiments oberts al públic, compliment de la normativa de política lingüística: atendre els consumidors en qualsevol de les llengües oficials de Catalunya i redactar, almenys en català, la senyalització i els cartells d’informació general de caràcter fix i els documents d’oferta de serveis per a les persones usuàries i consumidors dels establiments oberts al públic.

u) Estar al corrent del pagament de les obligacions tributàries amb l’Agència Estatal d’Administració Tributària i les seves obligacions socials amb la Seguretat Social, i no tenir deutes de cap tipus amb la Generalitat de Catalunya.

v) No haver rebut ajuts que hagin estat declarats il·legals o incompatibles per la Comissió Europea, o, si escau, si havent rebut aquests ajuts, han procedit al seu reemborsament o pagament en un compte bancari bloquejat.

w) Quan es tracti de persones físiques empresàries: estar donat d’alta en el cens de l’impost sobre activitats econòmiques en aquells supòsits en què sigui obligatori.

x) En el cas de subvencions d’import superior a 30.000 euros, les empreses que poden presentar compte de pèrdues i guanys abreujat, declaració responsable de complir els terminis de pagament previstos per la Llei 3/2004, així com les condicions per poder presentar compte de pèrdues i guanys abreujat, d’acord amb la normativa comptable.

La inexactitud, falsedat o omissió de caràcter essencial en qualsevol dada o document que acompanyi la sol·licitud de subvencions deixen sense efecte aquest tràmit, des del moment en què es coneguin i prèvia audiència a la persona interessada, i, en conseqüència, comporten la inadmissió de la sol·licitud de subvenció, sens perjudici que puguin ser causa de revocació de la subvenció, si es coneixen amb posterioritat a la concessió.

7.3 La presentació de la sol·licitud de l’ajut per part de la persona interessada comportarà l’autorització al DACC per obtenir els certificats o verificacions necessaris per a la tramitació de l’ajut a emetre per altres administracions o entitats públiques. Aquesta autorització inclou la d’efectuar una auditoria per comprovar-ne la veracitat de la declaració responsable a què fa referència l’apartat 7.2.x). Si la persona sol·licitant denega expressament l’autorització esmentada, mitjançant l’imprès de sol·licitud, caldrà que aporti el certificat o els certificats corresponents.

7.4 La sol·licitud d’ajut es referirà a un únic establiment industrial. En el cas que una persona beneficiària presenti més d’una sol·licitud per la mateixa línia d’ajut, que afecti un mateix establiment industrial, identificat pel número de Registre d’indústries agràries i alimentàries de Catalunya (RIAAC), aquests projectes s’acumularan en un sol expedient, d’acord amb la Llei 39/2015, d’1 d’octubre, sempre que l’activitat sigui inscriptible.

7.5 Les persones sol·licitants han de facilitar tota la informació complementària que els requereixi el DACC a fi d’acreditar els requisits exigits.

7.6 La presentació de la sol·licitud de subvenció faculta el DACC per comprovar la conformitat de les dades que s’hi contenen o es declaren.

–8 Termini de presentació de sol·licituds

El termini de presentació de sol·licituds és el que s’indica a la convocatòria d’ajuts corresponent.

–9 Criteris de priorització

9.1 Les sol·licituds d’ajut presentades seran valorades en relació amb el compliment dels criteris de prioritat següents:

1 Relació amb el productor de base. En cas de concórrer més d’un criteri, només es tindrà en compte el de més puntuació. Fins a 8 punts.

a) Les organitzacions de productors, les associacions d’organitzacions de productors, les cooperatives, les SAT o les empreses mercantils participades majoritàriament per qualsevol de les anteriors: 8 punts.

b) Les empreses que acreditin ser titulars de la producció, transformació i comercialització del producte: 5 punts.

   c) Les empreses que acreditin l’obtenció de més del 50% de la matèria primera dels productors, mitjançant factures de compra: 3 punts.

2 Relació amb la venda de proximitat. Estar acreditat i fer ús del logotip identificatiu de la venda de proximitat en circuit curt, d’acord amb el Decret 24/2013, de 8 de gener, del DACC. El compliment d’aquest criteri es verifica amb l’acreditació en la venda de proximitat de productes agroalimentaris emesa pel director/a general competent en matèria d’alimentació. L’ús d’aquest distintiu es comprovarà tant en el moment inicial de tramitació com en el moment de certificació de l’ajut: 2 punts.

3 Internacionalització de l’empresa, fins a 6 punts.

a) Valor de les exportacions de 3% al 25% de la facturació de l’empresa: 6 punts.

b) Valor de les exportacions de més de 25 al 50% de la facturació de l’empresa: 4 punts.

c) Valor de les exportacions de més del 50% de la facturació de l’empresa: 2 punts.

4 Empreses amb distintius d’origen o de qualitat. Empreses inscrites en algun dels distintius d’origen o de qualitat que estableix la Llei 14/2003, de 13 de juny i/o està inscrit en el CCPAE: 2 punts.

   5 Estar adherit a l’Acord del Codi de bones pràctiques comercials al llarg de la cadena alimentària a Catalunya: 2 punts.

6 Nova activitat de transformació agroalimentària: 10 punts. Inclou les empreses que no hagin tingut activitat de transformació agroalimentària abans de la sol·licitud de l’ajut (ja sigui en l’establiment objecte de la inversió o un altre del mateix sol·licitant, NIF). El compliment d’aquest criteri es verifica a través del Registre sanitari d’indústries i productes alimentaris de Catalunya i equivalents.

7 Empreses de dimensió micro, d’acord amb la Recomanació 2003/361/CE de la Comissió, de 6 de maig: 15 punts.

8 En el cas d’empreses sol·licitants que siguin gestores d’escorxadors de titularitat pública: 15 punts.

9 Es prioritzaran les actuacions següents relacionades amb el projecte presentat:

9.1 Transformació digital: 5 punts. Inversions destinades a la transformació digital de la indústria (indústria connectada) com:

– Obertura i compartició de dades

      – Anàlisi de dades, generació de valor i sistemes de suport a la decisió (IoT, big data, IA, bessons digitals de línies i sistemes de producció, sistemes de traçabilitat (blockchain) i “assegurament” digitals per cadenes de subministrament, realitat virtual i realitat integrada, ciberseguretat, etc.).

– Solucions digitals aplicades a: processos productius i gestió (mesura i monitorització, automatització, gestió energètica, millora de la sostenibilitat, etc.); comercialització; solucions de negoci interempresa; robòtica, sensòrica i sistemes integrats.

9.2 Sostenibilitat i eficiència: 15 punts.

Cada actuació tan sols es pot incloure en un apartat d’aquest criteri.

9.2.1 Inversions orientades a l’increment de l’eficiència energètica, sempre que superi el 30% de l’import de la inversió en el moment de la sol·licitud. En totes les sol·licituds d’inversió, ja siguin de nova construcció o de millora d’instal·lacions ja existents, el sol·licitant haurà d’aportar un certificat, emès per un expert independent, que inclogui els conceptes de despesa de la sol·licitud d’ajut relacionats amb l’eficiència energètica per demostrar que supera el 30% de l’import de la inversió en el moment de la sol·licitud. En els casos de millora d’instal·lacions ja existents, a més, el certificat haurà d’acreditar un estalvi energètic mínim del 10%. A efectes de valoració d’aquest criteri, s’entendran inclosos exclusivament els conceptes que es detallen a continuació (5 punts):

      – Aïllaments tèrmics i finestres que millorin l’eficiència energètica.

– Il·luminació de baix consum i LED en edificis.

– Equips de climatització i refredadors d’aigua d’alta eficiència energètica.

– Calderes d’alta eficiència energètica.

– Radiadors per aigua de baixa temperatura i terres/sostres radiants.

– Sistemes de gestió, control i regulació de la il·luminació i climatització en edificació.

– Aïllaments d’equips i conductes en indústria.

– Refredadors d’aigua d’alta eficiència energètica.

– Calderes industrials d’alta eficiència energètica.

– Qualsevol màquina amb motor elèctric d’alta eficiència energètica.

– Variadors de velocitat electrònics de motors elèctrics.

– Màquines d’absorció.

– Rehabilitació energètica dels aïllaments tèrmics dels edificis existents.

– Millora de l’eficiència energètica de les instal·lacions tèrmiques dels edificis existents.

– Millora de l’eficiència energètica de les instal·lacions d’il·luminació interior en els edificis existents.

      – Construcció de nous edificis i rehabilitació d’existents amb alta qualificació energètica.

– Millora de l’eficiència energètica de les instal·lacions de fred comercial.

– Inversions per la millora de plantes de cogeneració que serveixen electricitat i calor al procés, a partir de combustibles renovables.

– Construcció o rehabilitació d’edificis de consum d’energia quasi nul.

– Inversió en sistema de gestió energètica o implementació de la ISO-50.001, i la seva certificació.

9.2.2 Inversions en autoproducció elèctrica amb ús d’energies renovables (fins a 3 punts). A efectes de la valoració d’aquest criteri, s’entendran inclosos exclusivament els conceptes que es detallen a continuació: energia solar (tèrmica i fotovoltaica), bioenergia (biomassa), energia geotèrmica i energia eòlica (1 punts), plantes de biogàs i/o producció d’hidrogen verd, si a més inclou instal·lacions d’emmagatzematge d’energia: 2 punts addicionals.

9.2.3 Introducció de sistemes de reutilització d’aigua i altres tipus de reutilització de subproductes que fomentin l’economia circular: 2 punts.

         9.2.4 Inversions en processos d’envasat, introducció de nous materials i dissenys d’envàs, tenint en compte aspectes com la reciclabilitat i la compostabilitat, incloent-hi actuacions com (5 punts):

– Adaptació de maquinària existent en l’empresa per permetre la utilització de nous materials més sostenibles i reutilització d’envasos.

– Disseny i implementació de mecanismes de reducció de malbaratament en la producció i utilització i reutilització dels envasos.

9.3 Innovació. Inversions destinades a la implantació de nous productes i/o noves presentacions en el sol·licitant. En cas que la nova presentació estigui relacionada amb els aspectes puntuables a l’apartat 9.2.4, tan sols es puntarà en aquell apartat: 7 punts.

La puntuació màxima que es podrà assolir serà de 87 punts.

9.2 Els criteris de priorització es referiran al NIF de la persona sol·licitant, i tan sols es tindran en compte els expressament indicats per aquesta persona en el formulari de sol·licitud de l’ajut.

9.3 En cas d’empat de puntuació, es prioritzaran els que tinguin una puntuació superior en els criteris corresponents a sostenibilitat i eficiència (criteri 9.2). Si es manté l’empat, es prioritzaran les empreses que tinguin una puntuació superior en transformació digital (criteri 9.1) i el darrer criteri de desempat serà el corresponent a la innovació del projecte (criteri 9.3).

9.4 En cas que els ajuts sol·licitats superin l’import màxim que estableix la convocatòria, es procedirà a l’aplicació dels criteris de selecció de la manera següent:

1r. Es puntuaran totes les sol·licituds elegibles i s’ordenaran de més a menys puntuació.

2n. S’assignarà el pressupost de cada sol·licitud d’acord amb la intensitat d’ajut fixada en l’apartat 4 d’aquest annex, i se seleccionaran els expedients fins a exhaurir el pressupost de la convocatòria. La resta de sol·licituds es desestimaran per manca de disponibilitat pressupostària.

En el cas que després d’aplicar aquesta selecció quedi pressupost, però sigui insuficient per aplicar la intensitat d’ajut prevista a la convocatòria, a la sol·licitud amb puntuació immediatament inferior (sol·licitud n-1) i a la sol·licitud amb puntuació més baixa seleccionada (sol·licitud n) se li podrà aplicar la reducció de la intensitat d’ajut de manera proporcional al pressupost restant disponible.

Quan en la puntuació n-1 es trobi un grup de sol·licituds, s’aplicarà el criteri de desempat que estableix l’apartat 9.4 d’aquest annex per ordenar les sol·licituds que es trobin en aquesta puntuació.

En el cas d’aplicar la reducció de la intensitat d’ajut de manera proporcional al pressupost restant disponible, es tramitarà una proposta de resolució a la persona beneficiària potencial en què es detallarà la puntuació aconseguida i se li proposarà la intensitat d’ajut que li resulti i la possibilitat d’acceptar el pressupost proposat, o bé renunciar-hi. Si la persona interessada no accepta, se seleccionarà la sol·licitud següent i es procedirà de la mateixa manera.

–10 Procediment de concessió

10.1. El procediment de concessió de la subvenció es farà en règim de concurrència competitiva.

10.2. Els actes de tràmit que hagi de notificar l’òrgan instructor o el concedent i els òrgans de tramitació es notificaran a les persones interessades mitjançant notificació individual per mitjans electrònics d’acord amb l’apartat 8 de l’annex 4.

10.3. L’òrgan instructor i l’òrgan competent per dictar la resolució són els que fixi la convocatòria corresponent.

10.4. Sobre la base de la sol·licitud i la documentació presentada, es puntuaran els expedients elegibles segons els criteris de prioritat que estableix l’apartat 9.

      10.5. La Comissió de Valoració constituïda segons es determini a la convocatòria, podrà sol·licitar a l’òrgan instructor tots els documents i els informes que consideri necessaris per a l’elaboració de l’informe d’avaluació i determinarà, d’acord amb la llista d’expedients que li trameti l’òrgan instructor, les disponibilitats pressupostàries, l’assignació del pressupost seguint els criteris de priorització establerts en l’apartat 9 d’aquestes bases reguladores.

10.6. Quan les sol·licituds qualificades d’auxiliables superin la disponibilitat pressupostària, la Comissió de Valoració determinarà l’assignació dels fons, d’acord amb els criteris d’atribució i prioritats establerts en l’apartat 9 d’aquestes bases reguladores.

10.7. D’acord amb la documentació presentada i l’informe de la Comissió de Valoració, l’òrgan instructor elevarà la proposta de resolució corresponent al director o la directora general d’Empreses Agroalimentàries, Qualitat i Gastronomia el/la qual dictarà la resolució sobre la concessió o denegació de l’ajut, segons escaigui.

      10.8. En cas que amb posterioritat a la resolució de concessió i fins un any abans de la finalització del termini per a l’execució i justificació de les actuacions prevista a la convocatòria, s’esdevinguin alliberaments de pressupost per renúncies i revocacions d’expedients concedits, es podran emetre resolucions complementàries als expedients desestimats per manca de disponibilitats pressupostàries seguint l’ordre establert a l’apartat 9.

10.9. La subvenció podrà ser reduïda, total o parcialment, abans que no es dicti la resolució definitiva com a conseqüència de les restriccions que derivin del compliment dels objectius d’estabilitat pressupostària i sostenibilitat financera.

–11 Inadmissió i desistiment

11.1 L’incompliment dels requisits no esmenables o del termini de presentació de sol·licituds que estableixen les bases reguladores de cada subvenció comporta la inadmissió de la sol·licitud.

11.2 Comportarà el desistiment de la sol·licitud:

a) La manca de presentació de qualsevol dels documents que preveu la base 6 i 7 o la manca d’esmena dels requisits esmenables, dins el termini de 10 dies hàbils i amb el requeriment previ.

b) La manca de presentació de la documentació que sigui requerida, en els termes previstos a la base 6 i 7.

11.3 Prèviament a la concessió de les subvencions, l’òrgan instructor ha de resoldre sobre la inadmissió o el desistiment de les sol·licituds, i ha de notificar la resolució d’inadmissió o desistiment a les persones interessades.

11.4 La persona sol·licitant pot desistir per escrit de la seva sol·licitud de subvenció, abans de la concessió, i l’òrgan instructor l’ha d’acceptar.

– 12 Resolució

12.1 D’acord amb la documentació presentada, de les comprovacions d’ofici efectuades i l’informe de la Comissió de Valoració, l’òrgan instructor elevarà la proposta de resolució corresponent a l’òrgan competent per resoldre.

12.2 En la resolució de concessió figuraran, com a mínim, l’objecte i la finalitat de la concessió, el número d’identificació de l’ajut estatal assignat per la Comissió, l’import màxim de l’ajut, les condicions que haurà de complir la persona beneficiària, el caràcter d’ajut d’estat, la menció expressa del Reglament d’aplicació segons el cas, pel qual es declaren determinats ajuts en els sectors agrícola i forestal i en zones rurals compatibles amb el mercat interior en aplicació dels articles 107 i 108 del Tractat de funcionament de la Unió Europea, juntament amb el títol i la referència de publicació en el DOUE, la procedència dels fons amb els quals es finança l’ajut i la via de recurs que correspongui. Així mateix, s’ha de fer constar que la fermesa de la resolució de concessió de l’ajut comporta que la persona beneficiària declara tàcitament que es troba al corrent de les seves obligacions amb l’Administració tributària i la social i amb la Generalitat de Catalunya.

12.3 La resolució es notificarà individualment mitjançant notificació individual per mitjans electrònics d’acord amb l’apartat 8 de l’annex 4.

12.4 La resolució de concessió es pot modificar en cas d’alteració de les condicions que en van determinar l’atorgament, siguin les relatives a la persona beneficiària o com a conseqüència d’una decisió dels òrgans competents de la Unió Europea.

12.5 En cas de renúncia a l’ajut dins dels dos mesos anteriors de la finalització del termini de justificació de les inversions, o bé, en cas que finalment el pressupost de les inversions executades subvencionables siguin inferiors al 70% aprovat en concessió, comportarà l’exclusió de l’interessat de ser beneficiari en la següent convocatòria posterior a la concedida.

–13 Publicitat

En relació amb la publicitat dels ajuts concedits, s’ajustarà al que estableix article 2.8 de la convocatòria.

Aquests ajuts estan sotmesos al règim de publicació i transparència establert en l’article 9 del Reglament (UE) 2022/2472 de la Comissió, de 14 de desembre de 2022 i article 9 del Reglament (UE) 651/2014 de la Comissió de 17 de juny, pel qual es declaren determinades categories d’ajuts compatibles amb el mercat interior en aplicació dels articles 107 i 108 del Tractat de Funcionament de la Unió Europea.

–14 Justificació

14.1 Les persones beneficiàries han d’executar les actuacions objecte dels ajuts i justificar-les en el termini previst en la resolució de concessió de l’ajut. Aquest termini es fixarà d’acord amb les dotacions pressupostàries anuals i termini màxim establerts a la convocatòria.

14.2 En el cas que les activitats hagin estat finançades, a més de l’ajut o subvenció, amb fons propis o altres subvencions o recursos, s’ha d’acreditar l’import, la procedència i l’aplicació d’aquests fons a les activitats subvencionades.

14.3 El compte justificatiu ha d’adoptar la forma de compte justificatiu amb aportació de justificants de despesa i ha de contenir, amb caràcter general, la documentació següent i s’ha de presentar telemàticament d’acord amb el canal establert en l’apartat 6 d’aquestes bases reguladores:

1. Una memòria explicativa del compliment de la finalitat de l’acció, activitat o projecte subvencionat, en què s’indiquin les activitats realitzades i els resultats obtinguts.

   2. Una memòria econòmica sobre el cost de les activitats realitzades, en què consti:

a) Una relació classificada de les despeses de l’activitat, amb la identificació del creditor o creditora, número de la factura o document de valor probatori equivalent en el tràfic mercantil, l’import, la data d’emissió i, si escau, la data de pagament.

b) Les còpies digitalitzades de les factures o els documents de valor probatori equivalent en el tràfic jurídic mercantil o amb eficàcia administrativa i, si escau, de la documentació acreditativa del pagament consistent en extracte bancari acreditativa de la percepció de l’import per part del creditor o creditora. Es considera efectivament pagada la despesa a l’efecte de la seva consideració com a subvencionable, amb la cessió del dret de cobrament de la subvenció a favor dels creditors per raó de la despesa realitzada o amb el lliurament a aquests d’un efecte mercantil, garantit per una entitat financera o companyia d’assegurances.

c) Una declaració responsable de la persona beneficiària amb el contingut mínim següent:

   – Que les còpies digitalitzades dels justificants de les despeses presentades reprodueixen exactament els documents originals en poder de la persona beneficiària.

– Que els justificants de despesa s’han imputat a les diferents fonts de finançament de manera que no se supera l’import unitari de cada justificant.

– Que el total de les fonts de finançament no supera el cost de l’actuació subvencionada.

– Que es disposa d’un sistema de comptabilitat separada o que els justificants de despesa tenen assignat un codi comptable comú a les transaccions relacionades amb l’actuació subvencionada.

d) Si la subvenció s’atorga d’acord amb un pressupost, s’ha de presentar una liquidació on s’indiquin i, si escau, es motivin les desviacions respecte al pressupost inicial.

e) Certificat de taxador o taxadora independent degudament acreditat i inscrit en el corresponent registre oficial, en el supòsit d’adquisició de béns immobles.

f) Una relació detallada dels altres ingressos o subvencions que hagin finançat l’activitat subvencionada amb indicació de l’import i la seva procedència. Quan els justificants de les despeses s’imputin parcialment a d’altres subvencions, s’ha d’indicar la quantia exacta o percentatge imputat a cadascuna, amb la identificació dels òrgans concedents.

   g) En cas que les inversions aprovades hagin patit alguna variació en relació amb els pressupostos ja aportats aprovats en fase de concessió o en el tràmit de modificació, en compliment de l’article 31.3 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, la persona beneficiària ha d’haver sol·licitat i caldrà aportar els nous pressupostos que corresponguin.

h) En el cas que les activitats hagin estat finançades, a més de l’ajut o subvenció, amb fons propis o altres subvencions o recursos, s’ha d’acreditar l’import, procedència i aplicació d’aquests fons a les activitats subvencionades.

i) Qualsevol altra documentació relacionada directament amb l’objecte específic de la subvenció que requereixin les bases.

j) Si escau, carta de pagament de reintegrament en el supòsit de romanents no aplicats, així com dels interessos que en derivin.

k) En el cas de persones jurídiques, quan l’ajut concedit sigui superior a 10.000,00 euros, la informació relativa a l’apartat 16.i).

   l) Certificat final d’obra.

m) Quan l’actuació subvencionada consisteixi en l’adquisició, la construcció, la rehabilitació o la millora de béns inventariables susceptibles de ser inscrits en el Registre de la Propietat, la persona beneficiària ha de fer constar a l’escriptura que el bé de què es tracti queda afectat a la subvenció per un període de cinc anys, i també l’import de l’ajut concedit. Si els béns no són inscriptibles, també queden afectats per la subvenció durant el període esmentat.

n) Permís ambiental d’acord amb les inversions realitzades.

14.4 Els òrgans competents del DACC comprovaran d’ofici el compliment dels requisits per accedir als ajuts, d’acord amb la documentació aportada amb la sol·licitud, i la informació disponible en les bases de dades i registres.

–15 Pagament

15.1 La proposta de pagament de la subvenció es realitzarà amb la certificació prèvia dels serveis competents del DACC que acrediti l’execució de les inversions previstes a partir de la justificació documental d’haver efectuat les despeses corresponents a les inversions esmentades i complert els requisits establerts a la resolució. Als efectes de l’article 15.2 de l’Ordre ECO/172/2015, de 3 de juny, sobre les formes de justificació de subvencions, es delega la competència per realitzar la certificació esmentada a les seccions territorials d’Indústries, Regulació i Comercialització de Mercats Agroalimentaris del DACC.

15.2 Les persones beneficiàries, per rebre l’import de les subvencions, han d’estar al corrent de les obligacions amb l’Administració tributària i la social en el moment que el DACC faci les comprovacions corresponents amb l’Administració tributària i la Tresoreria General de la Seguretat Social, així com no tenir deutes de cap mena amb la Generalitat de Catalunya. No caldrà aportar els certificats acreditatius en el cas de l’autorització al DACC a què es refereix l’apartat 7.9.

15.3 Les persones beneficiàries estan obligades a facilitar tota la informació que els sigui requerida per la Intervenció General de la Generalitat, la Sindicatura de Comptes o altres òrgans competents, d’acord amb el Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre, pel qual s’aprova el Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya.

15.4 No s’admeten pagaments en efectiu.

15.5 Perquè sigui subvencionat un projecte, s’exigeix que estigui executat el 70% del pressupost inicial total aprovat d’inversió (aquest import es mantindrà independentment de les modificacions aprovades d’acord amb l’apartat 17). En cas de no assolir a aquest percentatge d’execució, es revocarà l’ajut d’acord amb l’apartat 18 d’aquestes bases reguladores. A més, l’interessat no podrà ser beneficiari de l’ajut en la convocatòria posterior, llevat que l’interessat al·legui la no execució per situació excepcional i degudament acreditada, la qual haurà de ser aprovada pel DACC.

15.6 Els establiments que no disposin del permís mediambiental o no el tinguin actualitzat, d’acord amb la Llei 20/2009, de 4 de desembre, de prevenció i control de les activitats, per causes no atribuïbles a la persona beneficiària de l’ajut, hauran de lliurar, juntament amb una còpia del darrer document administratiu del tràmit del permís, una garantia en forma d’aval financer corresponent a l’import de l’ajut certificat, i una declaració responsable signada per la persona beneficiària en la qual reconegui estar informada que en el moment de disposar del permís ambiental corresponent l’haurà de presentar al DACC, i que es revocarà l’ajut i s’executarà l’aval si no s’obté el permís ambiental en el termini de dos anys comptats des de la data de certificació de l’ajut. El model de declaració responsable està disponible al web http://seu.gencat.cat.

Si quan finalitzi aquest termini no es pot acreditar l’obtenció dels permisos ambientals corresponents, l’òrgan condecent iniciarà el procediment corresponent de reintegrament del total de la subvenció pagada més els interessos legals corresponents regulat a l’apartat 14 d’aquestes bases.

–16 Compromisos i obligacions de les persones beneficiàries.

Les persones beneficiàries han de complir les obligacions següents:

a) Mantenir i gestionar directament l’activitat i finalitat auxiliada mantenint les condicions d’ubicació d’aquesta que es donaven en el moment de la concessió de l’ajut, per part de la persona beneficiària durant els cinc anys posteriors a la data de pagament final de l’ajut. No haver sofert canvis substancials que afectin la naturalesa, els objectius o les condicions d’execució de l’operació, ni canvis en la propietat d’un element d’infraestructura que proporcioni a una empresa o un organisme públic un avantatge indegut.

b) Comunicar al DACC possibles modificacions substancials respecte a la resolució aprovada abans de la seva realització, per tal que s’estudiïn i, si és el cas, s’aprovin per resolució. L’òrgan instructor, amb anterioritat a la finalització del termini d’execució, pot acceptar la modificació sol·licitada o no, dins el termini màxim previst a les bases reguladores, si no comporta canvis substancials ni representa un incompliment dels requisits i condicions que estableixen aquestes bases. En cas de no pronunciar-se dins el termini establert s’apliquen els efectes del silenci negatiu, és a dir, no s’accepta el canvi. Els canvis no comunicats o que no hagin estat acceptats de manera expressa poden donar lloc a la revocació total o parcial de la subvenció.

   c) Proporcionar en tot moment la informació que els sigui demanada respecte de la subvenció concedida i sotmetre’s a les actuacions de comprovació i control de l’òrgan instructor, de la Intervenció General de la Generalitat, de la Sindicatura de Comptes i d’altres òrgans competents d’acord amb la normativa aplicable.

d) Comunicar a l’òrgan instructor els ajuts, els ingressos o els recursos que financin l’activitat subvencionada, obtinguts o demanats d’altres administracions o entitats públiques o privades, nacionals o internacionals, amb posterioritat a la presentació de la sol·licitud de subvenció. (Aquesta comunicació s’haurà de fer tan bon punt es coneguin i, en tot cas, abans de la justificació de l’aplicació dels fons rebuts.)

e) Complir les obligacions que regulen els articles 90 bis i 92 bis del Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya, aprovat pel Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre.

f) Incloure el logotip corporatiu del Programa d’identificació visual (PIV) editat a la pàgina web http://identitatcorporativa.gencat.cat/ en els elements informatius i de difusió de l’activitat objecte de la subvenció, si es duen a terme amb posterioritat a la concessió de la subvenció, o les mesures de difusió alternatives que determinin les respectives bases reguladores, utilitzant l’expressió “amb el suport de la Generalitat de Catalunya”.

   g) Conservar tota la documentació original dels documents aportats al DACC i documents justificatius de l’aplicació dels fons rebuts, inclosos els documents electrònics, mentre puguin ser objecte de les actuacions de comprovació i control, fins a cinc anys posteriors a la data de pagament final de l’ajut i facilitar-los a les autoritats nacionals, de la UE i en general als òrgans de control, quan aquests la reclamin.

h) Complir les altres obligacions que preveuen la normativa vigent en matèria de subvencions i aquestes bases reguladores.

i) En el cas de persones jurídiques, quan l’ajut concedit sigui superior a 10.000,00 euros, comunicar al DACC la informació relativa a les retribucions de llurs òrgans de direcció o administració, a l’efecte de fer-les públiques.

j) En el cas d’ajuts a inversions en què l’actuació subvencionada consisteixi en l’adquisició, construcció, rehabilitació i millora de béns inventariables susceptibles de ser inscrits al Registre de la propietat, la persona beneficiària ha de fer constar a l’escriptura que el bé de què es tracti queda afectat per la subvenció per un període de cinc anys a comptar de la data de pagament final de l’ajut, segons el cas, així com l’import de la subvenció. Si els béns no són inscriptibles, també queden afectats per la subvenció durant el període esmentat.

   k) No existeix entre el beneficiari de l’ajuda i el proveïdor, que realitza la prestació d’un treball/d’un servei/d’un subministrament d’un bé concret, una relació de parentiu fins al primer grau de consanguinitat.

l) Dur un sistema de comptabilitat separat o bé un codi comptable adequat per a totes les transaccions relatives a la inversió. En el cas de les persones físiques subjectes al règim d’estimació objectiva que tributen amb el sistema de mòduls, l’obligació fiscal consisteix a conservar les factures emeses i les rebudes i els justificants dels mòduls aplicats, i, si és el cas, el llibre registre de béns d’inversió, però no estan obligades a dur comptabilitat. Pel que fa a les obligacions comptables en activitats, el rendiment net de les quals es calcula segons el volum d’operacions (agrícoles, forestals i de transformació de productes naturals), s’haurà de dur el llibre registre de vendes o ingressos.

17 Modificacions de la inversió aprovada

17.1 La resolució de concessió es pot modificar en cas d’alteració de les condicions que van determinar l’atorgament, siguin les relatives a la persona beneficiària o com a conseqüència d’una decisió de l’Administració.

17.1 La persona beneficiària cal que comuniqui les modificacions substancials de les inversions aprovades.

17.2 Les comunicacions han de fer constar que s’adrecen a la Direcció General d’Empreses Agroalimentàries, Qualitat i Gastronomia i es poden presentar fins a dos mesos abans de la finalització del termini de justificació. El DACC pot autoritzar modificacions sol·licitades fora del termini indicat quan l’interessat al·legui circumstàncies excepcionals degudament acreditades. Les modificacions substancials requereixen autorització prèvia de l’òrgan concedent abans d’executar-les. L’autorització es notifica individualment d’acord amb l’apartat 8 de l’annex 4.

17.3 A efectes de l’Ordre, es consideren modificacions substancials de l’expedient d’ajut les següents:

a) El canvi de beneficiari/ària.

b) El canvi de localització de les inversions.

c) L’increment de més del 20% del pressupost previst i concedit per partida, en cas de compensacions.

d) La disminució superior al 20% de l’import del projecte d’inversió subvencionable.

e) Qualsevol modificació que afecti la finalitat de l’ajut concedit, l’objecte, els objectius i criteris de prioritat del projecte d’inversió.

f) Modificació del calendari previst per a l’execució de les inversions per causes alienes a la persona beneficiària acreditades degudament i valorades per l’òrgan concedent, amb el límit establert a l’apartat 14.1 Aquest tipus de modificació es podrà aprovar segons les disponibilitats pressupostàries.

17.4 Cal presentar la sol·licitud de modificació d’acord amb l’imprès normalitzat que consta en el web http://agricultura.gencat.cat/guiajustificacioajuts, que haurà d’anar acompanyat de la documentació requerida. I, a més, en tots els casos, caldrà revisar la moderació de costos i, per tant, la presentació de tres pressupostos o factures proforma, i també la resta de documentació i requisits que estableix l’apartat 7.1.v) d’aquestes bases reguladores, i a més el nou quadre de pressupostos estimatius que acompanya la resolució de concessió, adaptat a les modificacions, i una memòria explicativa de les modificacions amb detall dels canvis.

17.5 Si les modificacions afecten l’acta de no-inici estesa en la fase de concessió, caldrà fer una nova acta de no-inici de les inversions objecte de la modificació.

Les modificacions que suposin una disminució dels pressupostos aprovats comportaran la reducció proporcional de la subvenció concedida. No s’admetran disminucions superiors al 30% del pressupost inicial total aprovat d’inversió. Contràriament, es procedirà d’acord amb l’apartat 15.5 d’aquestes bases reguladores.

Les modificacions que suposin un increment dels pressupostos aprovats no comportaran increment de la subvenció concedida.

17.6 Les modificacions constatades en el moment de la certificació objecte de comunicació de les quals no s’ha emès informe, i les no autoritzades o que no compleixin els requisits establerts en aquesta base reguladora, no seran subvencionables, i se seguirà allò que estableix a l’apartat 18 d’aquestes bases reguladores.

17.7 Les modificacions en les inversions aprovades poden comportar la revisió dels requisits d’elegibilitat i valoració de l’expedient.

17.8 En cas de modificacions posteriors a la certificació, se seguiran els apartats 17.1 a 17.6 d’aquestes bases.

–18 Revocació de la concessió i reintegrament de les quantitats percebudes indegudament.

18.1 L’òrgan concedent, prèvia tramitació del procediment legalment establert, ha de revocar totalment o parcialment les subvencions concedides amb l’obligació per part del beneficiari de retornar l’import rebut i de pagar els interessos corresponents, en els supòsits previstos al Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya, aprovat pel Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre, i a la Llei 38/2003, 17 de novembre, general de subvencions, així com en el cas de l’incompliment dels requisits i condicions establerts en aquestes bases reguladores.

18.2 Són causes d’invalidesa de la resolució de concessió, que comporten l’obligació de tornar les quantitats percebudes, les que estableix l’article 36 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions.

18.3 També serà procedent el reintegrament de les quantitats percebudes i l’exigència d’interès de demora corresponent des del moment del pagament de l’ajut fins a la data en què s’acordi la procedència del reintegrament, en els casos que estableix l’article 37 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, i l’article 99 del Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya, aprovat per Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre. Així mateix serà procedent el reintegrament en el cas d’una decisió de la Comissió Europea que declari la incompatibilitat del règim d’ajuts amb la normativa comunitària.

18.4 El reintegrament de les quantitats percebudes indegudament es regeix pel que estableix el Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre, i pel que resulti aplicable de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, i les normes de desplegament. El procediment de reintegrament de subvencions es regirà per les disposicions generals sobre procediment administratiu que estableix el títol IV de la Llei 39/2015, d’1 d’octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, sens perjudici de les especialitats que s’estableixin en la normativa aplicable en matèria de subvencions. A aquests efectes, l’òrgan competent per instruir el procediment de revocació i/o reintegrament és el Servei d’Indústries i Comercialització Agroalimentàries i l’òrgan competent per resoldre la persona titular de la Direcció General d’Empreses Agroalimentàries, Qualitat i Gastronomia, que podrà acordar la compensació de deutes de naturalesa pública diferents amb els crèdits reconeguts a favor de la persona deutora en virtut d’un acte administratiu, la qual cosa es farà constar a la resolució.

–19 Inspecció i control

Els òrgans competents del DACC tenen la facultat de realitzar els controls que considerin necessaris per comprovar les dades que justifiquen l’atorgament de l’ajut i d’inspeccionar les inversions per comprovar que es compleixen la destinació dels ajuts, els requisits i els compromisos establerts en aquestes bases reguladores.

Les actuacions d’inspecció i control poden afectar també la comprovació de la veracitat de la informació indicada per la persona beneficiària sobre la base de dades o documentació comercial en possessió de tercers.

D’acord amb l’article 46.2 de la Llei 38/2003, la negativa al compliment de l’obligació de col·laboració dels beneficiaris o tercers a prestar col·laboració i facilitar la documentació que els sigui requerida en exercici d’aquestes funcions d’inspecció i control es considerarà resistència, excusa, obstrucció o negativa i, per tant, causa de revocació, i reintegrament, si escau, en de l’ajut, sens perjudici de les sancions que puguin correspondre.

–20 Sancions

El règim sancionador aplicable a aquesta línia d’ajuts és el que preveuen el Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre, la Llei 38/2003, de 17 de novembre, i la Llei 39/2015, d’1 d’octubre, sens perjudici de les especialitats que es puguin derivar de la normativa sectorial aplicable.

Amb relació a les declaracions responsables, aquestes comporten que la persona interessada disposa de la documentació pertinent acreditativa de les dades declarades. Si l’Administració comprova la inexactitud o falsedat de les dades declarades, aquest fet comporta, prèvia audiència a la persona interessada, deixar sense efecte el tràmit corresponent. Si aquesta conducta està tipificada com a infracció en la legislació aplicable, dona lloc a la incoació de l’oportú expedient sancionador d’acord amb el règim sancionador a què fa referència l’apartat anterior.

–21 Protecció de dades

Les dades de caràcter personal que les persones beneficiàries han de facilitar per tal d’obtenir la subvenció sol·licitada s’inclouen al tractament anomenat Gestió d’ajuts del Departament, de la Secretaria General del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural. La seva finalitat és verificar el compliment dels requisits necessaris per accedir als ajuts/subvencions i, en cas que correspongui, pagar els ajuts. Les persones interessades poden sol·licitar l’accés a les seves dades, la seva rectificació, així com la limitació i supressió del tractament quan sigui procedent, d’acord amb la informació que trobaran al web del Departament. Més informació d’aquest tractament al web del Departament.

 

Annex 2

Inversions subvencionables

Són susceptibles de subvenció les despeses següents, efectuades amb posterioritat a la data de sol·licitud de l’ajut:

1. La construcció i la compra, inclòs l’arrendament financer si la compra es fa dins el període de justificació, de béns immobles, i també la millora de l’obra civil, incloses les instal·lacions inherents a l’obra civil. Als efectes del càlcul de la quantia d’inversió subvencionable, al valor de compra d’un immoble es descomptarà el valor del sòl que repercuteixi sobre l’immoble, valorat per un tècnic competent en la matèria.

L’import de la compra del bé immoble està limitat a un màxim del 30% de les inversions totals del projecte.

2. La compra, inclosa la compra a través d’arrendament financer si es fa dins el període de justificació, i la instal·lació de nova maquinària i béns d’equip, incloses les instal·lacions telefòniques, les fotocopiadores i el maquinari informàtic, fins al valor de mercat del producte.

3. L’adquisició o el desenvolupament de programes informàtics, i l’adquisició de patents, llicències, drets d’autor i marques registrades.

L’import de la compra dels elements esmentats en aquest apartat està limitat a un màxim del 30% de les inversions totals del projecte.

4. Els costos generals vinculats a les inversions recollides als apartats 1) i 2), com ara honoraris d’arquitectes, enginyers i assessors, i honoraris relatius a l’assessorament sobre la sostenibilitat econòmica i mediambiental, inclosos els estudis de viabilitat.

L’import del conjunt de les despeses d’aquest apartat està limitat a un màxim del 8% de les inversions que preveuen els punts 1) i 2).

 

Annex 3

Inversions no subvencionables

No són susceptibles de subvenció les actuacions següents:

1. Les instal·lacions d’emmagatzematge frigorífic de productes congelats o ultracongelats, excepte si són necessàries per al funcionament normal de les instal·lacions de transformació, proporcionals a la seva capacitat de producció i destinades exclusivament a l’emmagatzematge dels productes d’aquestes instal·lacions.

2. Les inversions relatives a projectes d’investigació, la promoció de productes agrícoles o l’erradicació de malalties animals.

   3. Les inversions de reposició o simple substitució d’equipaments i maquinària, excepte que la nova adquisició correspongui a equipaments o maquinària diferents dels anteriors per la tecnologia utilitzada o pel seu rendiment.

4. Les inversions en equipaments, construcció, etc., iniciades abans de la presentació de la sol·licitud, per les quals ja s’hagi realitzat el primer compromís de compra, encara que tan sols sigui un pagament a compte.

5. La compra de terrenys i les despeses que hi estiguin relacionades (honoraris de notari, impostos i similars).

6. La compra d’edificis que hagin de ser enderrocats.

7. Els treballs provisionals que no estiguin directament relacionats amb l’execució del projecte, com l’edificació d’immobles o edificacions provisionals i la instal·lació de maquinària i béns d’equip que no s’ubiquin en el lloc definitiu d’acord amb el projecte d’inversió auxiliable. Podran ser subvencionables determinats treballs provisionals en l’operació que disminueixin els costos de construcció, com ara els elements accessoris de l’execució del projecte.

   8. Els equips d’esbarjo, tret que siguin per a finalitats pedagògiques o comercials (sala de projecció, conferències, aparells multimèdia i similars). La construcció de vestidors i menjadors, tret que sigui una indústria de nova construcció.

9. Les obres d’embelliment de l’exterior de les instal·lacions, com ara enjardinaments, zones verdes, plantacions ornamentals i, en general, qualsevol treball de millora del paisatge. Les obres de tancaments exteriors, i per a portades de llum a la indústria.

10. La compra de vehicles, excepte les adaptacions de la carrosseria dels vehicles de transport especialitzat lligats a les activitats de producció, transformació i/o comercialització de l’empresa. L’import d’aquesta inversió està limitat a un màxim del 40% de la inversió total en cada projecte, excepte en el cas de microempreses, que no tindran limitació màxima.

11. El mobiliari d’oficina i el mobiliari divers. S’admet l’adquisició d’equips i mobiliari de laboratori i de sales de conferències.

   12. La compra de material normalment amortitzable en un any, com ara ampolles, embalatges, material fungible de laboratori i similars. Si els palets, els palets contenidors i les caixes de camp tenen una durada de vida de més d’un any, seran subvencionables quan es tracti d’una primera adquisició o d’una adquisició suplementària, proporcional a una ampliació prevista, i que no siguin venuts amb la mercaderia. En la comptabilitat de l’empresa, ha d’haver-hi un compte específic per a aquests materials, amb entrades i sortides. La despesa no podrà superar el 10% de la inversió total en cada projecte.

13. Les despeses de lloguer d’equips i les inversions finançades mitjançant arrendament financer sense opció de compra dins el període de justificació de les inversions, i també les adquisicions de béns en el marc d’un sistema de venda i arrendament retroactiu.

14. Qualsevol actuació per a la qual no s’hagi sol·licitat subvenció en la sol·licitud inicial, o en una modificació comunicada posterior aprovada prèviament pel DACC.

   15. Les despeses ocasionades per reparacions i/o obres de manteniment.

16. La compra i instal·lació de maquinària i béns d’equip de segona mà.

17. La part dels costos d’inversions que corresponguin a les intervencions financeres particulars següents:

a) En el cas de l’expropiació de l’antic emplaçament, la part de les càrregues o despeses del nou emplaçament equivalent a la indemnització d’expropiació.

b) Les bonificacions concedides per una societat elèctrica en les despeses de connexió de servei de l’energia elèctrica o similars.

c) Les indemnitzacions d’una assegurança d’incendis.

d) Altres bonificacions de caràcter indemnitzatori.

18. Les despeses relatives al trasllat de maquinària i béns d’equip ja existents fins al nou emplaçament projectat, tret que es tracti de la reubicació dins el mateix establiment quan calgui per a la instal·lació i el funcionament de les noves inversions.

19. La mà d’obra i els materials propis, i els sous i les despeses socials de personal pagats per la persona beneficiària, llevat que es compleixin simultàniament les tres condicions següents, cas en el qual són subvencionables:

a) Que hagi estat contractat especialment i exclusivament per treballar en el projecte.

b) Que sigui acomiadat quan concloguin les obres.

c) Que es respecti la normativa en matèria de seguretat social.

20. Les inversions que figuren a la comptabilitat com a despeses. Per exemple, les despeses de certificació per a la implantació de sistemes de gestió de qualitat, seguretat alimentària, mediambiental o altres d’específics.

21. Els impostos, les taxes, les contribucions i similars, com ara el permís d’obres, permís mediambiental, etc.

22. Les inversions que no respectin les restriccions de la producció o limitacions de l’ajut comunitari en virtut de les organitzacions comunes de mercat.

23. Les inversions dirigides a obtenir productes d’imitació de la llet.

24. Les oficines, quan el seu ús no sigui exclusiu per a les necessitats de l’establiment auxiliat, o bé no estiguin annexades al centre de producció. En la resta de casos, la inversió subvencionable serà com a màxim el 20% del total.

   25. Les inversions adreçades al sector detallista de comercialització en destinació.

26. La partida d’imprevistos.

27. Les despeses de tramitació administrativa de l’ajut (gestoria, permisos, etc.).

28. Rètols o indicadors en vies públiques o altres espais públics o privats que no siguin l’establiment, botiga, instal·lació, finca o recinte de la persona sol·licitant.

29. Magatzem o altre establiment auxiliar al procés de transformació, fora del recinte industrial on es porta a terme l’activitat objecte de l’ajut. S’exceptuaran les instal·lacions relatives a depuradores, instal·lacions de plaques i altres instal·lacions que afavoreixin la mitigació del canvi climàtic, les quals no es requereix que estiguin annexes sempre que donin servei a l’establiment en el qual es porta a terme l’activitat objecte de l’ajut prevista a l’apartat 1.1 de les bases reguladores de l’ajut.

 

Annex 4

Tramitació telemàtica de sol·licituds

Les persones que presentin les sol·licituds per mitjans telemàtics s’han d’autenticar a través dels sistemes de signatura electrònica admesos per la Seu electrònica d’acord amb els criteris establerts al Decret 76/2020, de 4 d’agost, d’Administració digital.

Les persones interessades s’han d’autenticar per fer la resta de transaccions associades al procediment de concessió i justificació dels ajuts per mitjans telemàtics a través del sistema de signatura electrònica que determini la mateixa Seu electrònica.

–1 Adaptació del procediment

El procediment de sol·licitud dels ajuts regulats en l’annex 1 s’adapta a les peculiaritats de la tramitació utilitzant tècniques telemàtiques mitjançant les normes d’aquest annex.

–2 Presentació de sol·licituds

2.1 Les sol·licituds per participar en la convocatòria pública d’aquests ajuts s’han de presentar per mitjans telemàtics mitjançant la pàgina https://seu.gencat.cat

2.2 Les sol·licituds realitzades per mitjans telemàtics es consideren presentades davant l’Administració quan s’enregistrin en el Registre telemàtic corporatiu de la Generalitat de Catalunya (S@rCat) i quedi constància a l’assentament d’entrada de les dades següents: número de registre d’entrada, data i hora de presentació, tipus de document i assumpte, identificació de l’entitat sol·licitant i identificació de l’òrgan al qual s’adreça la sol·licitud.

–3 Registre

L’únic registre telemàtic habilitat per a la recepció de les sol·licituds presentades per mitjans telemàtics és el Registre telemàtic corporatiu de la Generalitat de Catalunya (S@rCat).

–4 Identificació de la persona sol·licitant

4.1 La identificació i la signatura de la persona sol·licitant es farà mitjançant la utilització dels sistemes d’identificació i de signatura electrònica admesos per la seu electrònica de la Generalitat, d’acord amb els criteris establerts al Decret 76/2020, de 4 d’agost, d’administració digital.

4.2 En cas que el sol·licitant sigui una persona jurídica, per realitzar la sol·licitud serà necessari el certificat digital de persona jurídica o el certificat digital del representant de l’empresa, d’acord amb l’establert en el paràgraf anterior.

–5 Còmput de terminis

5.1 La presentació de sol·licituds a través dels mitjans telemàtics establerts a l’apartat 2 d’aquest annex es pot fer tots els dies de l’any durant les vint-i-quatre hores del dia, en els termes d’aquesta convocatòria.

5.2 A efectes de còmput de terminis, la recepció pel Registre telemàtic corporatiu de la Generalitat de Catalunya (S@rCat) un dia inhàbil s’entén efectuada el primer dia hàbil següent.

En el supòsit d’interrupció per circumstàncies accidentals del funcionament de la Seu, i sempre que sigui tècnicament possible, la persona usuària que hi accedeixi ha de visualitzar un missatge en què es comuniqui aquesta circumstància, indicant-li els registres presencials on es pot presentar la documentació alternativament i informant dels efectes d’aquesta interrupció del funcionament en el còmput dels terminis. No obstant, quan no sigui tècnicament possible que la persona usuària accedeixi a visualitzar el missatge esmentat i es tracti de tràmits que s’han de fer obligatòriament per mitjans telemàtics, si es produeix una interrupció no planificada en el funcionament dels sistemes electrònics durant l’últim dia establert per a la realització del tràmit corresponent, aquest es podrà dur a terme durant els tres dies hàbils consecutius.

–6 Efectes de la presentació de sol·licituds

6.1 D’acord amb el que estableix l’article 3.1 de la Llei 6/2020, d’11 de novembre, reguladora de determinats aspectes dels serveis electrònics de confiança, el DACC reconeix la validesa i l’eficàcia de les sol·licituds presentades telemàticament sempre que es compleixi el mecanisme d’identificació de l’apartat 4 d’aquest annex.

6.2 L’entitat interessada pot acreditar la presentació de la sol·licitud aportant la confirmació de la recepció de la sol·licitud de la tramitació telemàtica, que haurà d’incorporar, en tot cas, el número de registre d’entrada, i la data i l’hora de presentació al Registre telemàtic corporatiu de la Generalitat de Catalunya (S@rCat).

–7 Programes i aplicacions

Els programes i aplicacions mitjançant els quals es tramita telemàticament el procediment de participació en les convocatòries dels ajuts previstos en aquesta Ordre estan disponibles al Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació de la Generalitat de Catalunya.

—8 Notificació telemàtica

El servei de notificacions electròniques ofereix una adreça electrònica (https://seu.gencat.cat ) que actua com a dipòsit de les notificacions electròniques, i que compleix els requisits i les garanties de seguretat exigits per la legislació vigent.

Rebreu un avís, sense efectes jurídics, del dipòsit de les vostres notificacions, per correu electrònic o missatge curt a la bústia o telèfon/s indicat/s.

D’acord amb l’article 43 de la Llei 39/2015, d’1 d’octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques i amb l’article 56.4 de la llei 26/2010, del 3 d’agost, de règim jurídic i de procediment de les administracions públiques de Catalunya, des del moment del dipòsit de la notificació per part del departament disposeu de 10 dies naturals per a la seva visualització o rebuig. Si transcorregut el termini de 10 dies naturals no heu accedit a l’adreça electrònica https://seu.gencat.cat o hi heu accedit però no heu visualitzat la notificació, aquesta s’entendrà com a rebutjada. Des del moment en què s’accedeix al contingut de la notificació s’entén que aquesta ha estat practicada. Des del moment en què es rebutja la notificació aquesta es considera practicada.

 

Annex 5

Principis ètics i regles de conducta als quals les persones beneficiàries d’aquests ajuts han d’adequar la seva activitat, i efectes d’un eventual incompliment d’aquests principis.

D’acord amb l’article 55.2 de la Llei 19/2014, del 29 de desembre, de transparència, accés a la informació pública i bon govern, les administracions i els organismes compresos en l’àmbit d’aplicació d’aquesta Llei han d’incloure, en les bases de convocatòries de subvencions o ajuts, els principis ètics i les regles de conducta als quals han d’adequar l’activitat les persones beneficiàries, i els efectes d’un eventual incompliment d’aquests principis.

En compliment d’aquesta previsió legal, es fan públics els principis ètics i les regles de conducta als quals les persones beneficiàries d’aquestes subvencions han d’adequar la seva activitat i els efectes d’un eventual incompliment d’aquests.

 

Principis ètics i regles de conducta

1. Les persones beneficiàries d’ajuts públics han d’adoptar una conducta èticament exemplar, abstenir-se de realitzar, fomentar, proposar o promoure qualsevol mena de pràctica corrupta i posar en coneixement dels òrgans competents qualsevol manifestació d’aquestes pràctiques que, al seu parer, sigui present o pugui afectar el procediment. Particularment s’abstindran de realitzar qualsevol acció que pugui vulnerar els principis d’igualtat d’oportunitats i de lliure concurrència.

2. Amb caràcter general, les persones beneficiàries d’ajuts públics en l’exercici de la seva activitat assumeixen les obligacions següents:

a) Observar els principis, les normes i els cànons ètics propis de les activitats, els oficis i/o les professions corresponents a l’activitat objecte de subvenció o ajut públic.

b) No realitzar accions que posin en risc l’interès públic.

c) Denunciar les situacions irregulars que es puguin presentar en les convocatòries de subvencions o ajuts o en els processos derivats d’aquestes convocatòries.

3. En particular, les persones beneficiàries de subvencions o ajuts públics assumeixen les obligacions següents:

a) Comunicar immediatament a l’òrgan competent les possibles situacions de conflicte d’interessos.

b) No sol·licitar, directament o indirectament, que un càrrec o empleat públic influeixi en l’adjudicació de la subvenció o ajut.

c) No oferir ni facilitar a càrrecs o empleats públics avantatges personals o materials, ni per a ells mateixos ni per a terceres persones amb la voluntat d’incidir en un procediment d’adjudicació de subvenció o ajut.

d) Col·laborar amb l’òrgan competent en les actuacions que aquest realitzi per al seguiment i/o l’avaluació del compliment de les obligacions establertes en les bases de la convocatòria, particularment facilitant la informació que els sigui sol·licitada per a aquestes finalitats relacionades amb la percepció de fons públics.

e) Complir les obligacions de facilitar informació que la legislació de transparència imposa als adjudicataris en relació amb l’administració o administracions de referència, sens perjudici del compliment de les obligacions de transparència que els pertoquin de forma directa per previsió legal, en el supòsits establerts en l’apartat quart de l’article 3 de la Llei de transparència.

 

Efectes d’un eventual incompliment dels principis ètics i regles de conducta:

En cas d’incompliment dels principis ètics i regles de conducta serà d’aplicació el règim sancionador previst en la Llei 19/2014, de 29 de desembre, i les sancions que preveu l’article 84 pel que fa a beneficiaris d’ajuts públics, sens perjudici d’aquelles altres possibles conseqüències previstes a la legislació vigent en matèria de subvencions.

 

 

Annex 6

Llistat de municipis inclosos a les zones assistides

Per als projectes previstos a l’apartat 1.1.c) de l’annex 1 d’aquestes bases, inversions inicials executades per grans empreses, s’hauran de localitzar en algun dels municipis següents del mapa d’ajuts d’estat de finalitat regional (Mapa d’ajuts regionals d’Espanya, Decisió de la CE SA 100859):

 

Terres de l’Ebre i Baix Camp:

Amposta, Ascó, Camarles, Flix, Garcia, l’Aldea, Mont-roig del Camp, Móra la Nova, el Perelló, Riba-roja d’Ebre, Roquetes, Tivenys, Tivissa, Tortosa, Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant.

 

Camp de Tarragona:

Alió, Bràfim, Constantí, Figuerola del Camp, la Canonja, la Masó, Montblanc, el Morell, Perafort, el Pla de Santa Maria, la Pobla de Mafumet, el Pont d’Armentera, Puigpelat, el Rourell, la Selva del Camp, Valls, Vilallonga del Camp, Vila-rodona, Vila-seca i Vilaverd.

 

Penedès:

L’Arboç, Banyeres del Penedès, Bellvei, la Bisbal del Penedès, Castellet i la Gornal, Castellví de la Marca, Pacs del Penedès, Santa Margarida i els Monjos, Santa Oliva, Vilafranca del Penedès i Vilanova i la Geltrú.

 

Catalunya Central – Anoia:

Castellolí, Igualada, Òdena, la Pobla de Claramunt, Santa Margarida de Montbui i Vilanova del Camí.

 

Catalunya Central – Bages:

Cardona, Castellgalí, Castellnou de Bages, Manresa, el Pont de Vilomara i Rocafort, Sallent, Sant Fruitós de Bages, Sant Joan de Vilatorrada, Sant Mateu de Bages, Sant Vicenç de Castellet, Santpedor i Súria.

 

Catalunya Central – Osona:

Balenyà, Calldetenes, Folgueroles, Gurb, Malla, Manlleu, les Masies de Voltregà, Sant Hipòlit de Voltregà, Santa Eugènia de Berga, Seva, Taradell i Torelló.

 

Baix Llobregat Nord:

Abrera, Castellbisbal, Martorell, Olesa de Montserrat, Pallejà, Sant Andreu de la Barca, Sant Esteve Sesrovires.

 

Baix Llobregat Sud:

El Prat de Llobregat

 

Girona:

Aiguaviva, Amer, Anglès, Bàscara, Bescanó, Campllong, la Cellera de Ter, Celrà, Cornellà del Terri, Cruïlles, Monells i Sant Sadurní de l’Heura, el Far d’Empordà, Forallac, Fornells de la Selva, Fortià, Garrigàs, Juià, Llambilles, Maçanet de la Selva, Madremanya, Massanes, Peralada, Riells i Viabrea, Sant Feliu de Buixalleu, Sant Julià de Ramis, Sant Martí Vell, Sarrià de Ter, Sils, Vidreres, Vilademuls, Vilamalla i Vilobí d’Onyar.

 

Vallès Occidental:

Barberà del Vallès i Santa Perpètua de Mogoda.

 

Pla de Lleida:

Els Alamús, Alguaire, Almacelles, Bell-lloc d’Urgell i Lleida