Font:  http://www.ccma.cat/tv3/alacarta/programa/puja-un-70-el-preu-dels-ous-en-origen-mentre-supermercats-i-botiguers-intenten-no-traslladar-ho-al-preu-final/video/5700174/

El preu dels ous en el mercat majorista s’ha disparat fins a un 67% en els últims tres mesos. Aquest estiu, una dotzena d’ous de mida L costava 0,85 euros. Avui val 1,42 euros. I si ens hi fixem bé, veiem que el preu actual és el més alt dels últims 5 anys.

Tot i la pujada de preus en origen, el trasllat al consumidor està sent gradual. Sobretot, perquè les grans superfícies tenen habitualment contractes de llarga durada que asseguren els preus durant una temporada. Però als mercats, on el marge de maniobra és més petit, la dotzena pot costar entre 20 i 30 cèntims més que aquest estiu. A més, s’acosta Nadal, una època de més demanda d’ous per part de la indústria alimentària.

Xavier Fruca, d’ous de Calaf, al Mercat del Ninot, ha justificat la pujada dels preus:

“Estem apujant els preus de mica en mica perquè tampoc volem perjudicar el nostre client, que és fidel. Europa ens treu els ous de les mans, mai ho havíem vist”.

L’escàndol sanitari per l’ús d’un insecticida, fipronil, en granges d’Holanda i Bèlgica aquest juliol ha portat al tancament molts centres de producció. De fet, es va detectar en partides d’ous de fins a 40 països, 24 dels quals corresponen a la UE.

Amb una part de l’oferta fora de joc, creix la demanda en zones que han quedat fora de l’escàndol, com és Espanya. I les 200 explotacions avícoles catalanes ho estan notant amb més vendes.

A Catalunya es produeixen cada any 95 milions de dotzenes d’ous; en consumim uns 75 milions i la resta s’exporta. Ara, la demanda està disparada des de la UE.