El mes passat els preus mundials dels aliments ja es van incrementar un 3,9% respecte al gener, i eren un 24,1% més alts que ara fa un any, segons la FAO. Tot i que la invasió d’Ucraïna no va esclatar fins al 24 de febrer, ja aleshores una de les claus de l’enorme pujada era l’increment dels olis vegetals i dels cereals, que ja experimentaven l’especulació per la situació del conflicte.

A hores d’ara ja no solament preocupa, i molt, l’increment de preus dels cereals, sinó també la seva disponibilitat, ja que es tracta d’un mercat internacional. El blat ucraïnès i el rus representen el 30% del comerç mundial, i un 55% de l’oli de gira-sol és ucraïnès. Des de fa uns dies, els operadors estan buscant abastiments alternatius a un cereal que és bàsic per a l’alimentació humana i animal a la UE. Ucraïna estudiava aquest dilluns l’exportació de la collita via ferroviària, perquè a causa de la guerra els ports i la resta de la logística habitual s’ha interromput, però ahir va decidir que prohibia les exportacions de civada, sègol, blat sarraí, mill, sucre, sal i carn fins a finals d’any.

En el cas de l’Estat espanyol, que igual que Catalunya és històricament deficitari de cereals, les exportacions ucraïneses de cereals suposen un 40% del total importat. S’hi afegeix que, si no plou més en els pròxims dies, la collita de cereals serà aquest any escassa a causa de la sequera. L’índex és superior en altres països, com ara Irlanda, amb un 60% de compres de blat ucraïnès.

La Comissió Europea (CE) considera que la guerra tindrà un “impacte enorme” en els mercats agrícoles europeus i ja es dona per descomptat que la sembra de moresc ucraïnès no es podrà fer aquest estiu, tot i que suposa un 52% de les compres europees. Aquesta setmana, la CE ja ha començat a estudiar mesures, com ara ajuts a l’emmagatzematge privat de carn de porcí o l’activació de les reserves de crisi. Ahir, la CE, davant “la crisi de seguretat alimentària”, va demanar als estats que no prenguin mesures “descoordinades”, com ara impedir exportacions de certs productes tal com anunciava Hongria. L’Estat espanyol defensa que es flexibilitzin les normes que impedeixen la importació de moresc argentí i nord-americà, perquè estan contaminats pels transgènics.

Font: El Punt Avui