El Govern vol premiar la gestió respectuosa a escala ambiental, social i econòmica de les explotacions

Catalunya vol que d’aquí vuit anys la meitat de les explotacions agràries siguin sostenibles. I, per fer-ho, el departament d’Acció Climàtica ha impulsat un certificat legal voluntari per acreditar les bones pràctiques dels propietaris dels terrenys i que serà visible per al consumidor en el producte final. L’objectiu és reivindicar la gestió respectuosa a escala ambiental, social i econòmica de les explotacions agrícoles i ramaderes. Aquesta iniciativa s’emmarca en el projecte de Producció Agrària Sostenible (PAS), que ha sigut presentat per la consellera d’Acció Climàtica, Teresa Jordà, a la Conferència de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic (COP27), que s’està celebrant a Xarm al-Xeikh, Egipte.

Per obtenir el certificat es necessitaran certs requisits. Des del punt de vista ambiental es tindran en compte factors com ara la gestió de l’aigua, el sòl, l’aire, l’energia utilitzada i el benestar animal. La directora general d’Agricultura i Ramaderia, Elisenda Guillaumes, afirma, en declaracions a l’ARA, que “l’objectiu final és que hi hagi un màxim rendiment de les terres sense malmetre l’ecosistema”. “Per avaluar les pràctiques ambientals els agricultors i ramaders disposaran d’una eina digital on introduiran les dades sobre l’ús de l’aigua, fertilitzants i altres recursos. El mateix programa determinarà en quin nivell de qualitat sostenible es troben i així sabran la capacitat de millora que té la seva explotació”, declara. Pel que fa a l’àmbit social, se centraran a avaluar els drets dels treballadors, i en l’àmbit econòmic es valorarà l’economia local o la inversió de l’explotació.

Els agricultors i ramaders interessats hauran de fer una sol·licitud i el departament visitarà l’explotació per avaluar-la. Si són aptes, obtindran la certificació amb una puntuació, que serà B per a les sostenibles i A per a les d’alt valor ambiental. “Aquest títol donarà un gran reconeixement a les explotacions i el seu propietari, que tindran més possibilitats de rebre ajuts econòmics”, exposa Guillaumes.

Un “sistema inclusiu”

Actualment, Catalunya compta amb un 85,5% d’explotacions convencionals –en què es fa ús intensiu de maquinària i productes químics–, un 7% d’explotacions integrals on l’ús d’aquestes pràctiques és l’última opció, i un 7,5% d’ecològiques, en què només s’utilitzen productes d’origen natural per gestionar-les. “La finalitat del PAS no és substituir aquests models, sinó ser un sistema inclusiu per donar un valor afegit a les explotacions”, detalla Guillaumes. En un principi, indica, “les primeres explotacions que sol·licitaran aquest certificat seran les integrals”.

Font: Diari ARA