El sindicat Unió de Pagesos ha rebutjat  participar en les reunions que tenia previstes amb la Llotja de Reus per parlar del preu de l’avellana, l’ametlla i la garrofa d’aquest any. Vol denunciar així “l’opacitat”  d’aquesta institució. “Quan veus que aquestes reunions no serveixen per a res i que cada cop tenen més supèrbia, més val no anar-hi”, va denunciar Sergi Martínez, responsable del sindicat del sector de l’avellana.

És el primer cop en cinc anys, des que els pagesos estan convidats a aquestes reunions, que el sindicat agrari deixa plantada la Llotja. A la roda de premsa d’ahir a Reus per fer públic el seu disgust també hi havia  els representants sindicals del sector de l’ametlla i de la garrofa. No entenen per què els preus són tan baixos i demanen a la Generalitat que faci de mediador en aquest conflicte, que fa anys que s’arrossega.

La Llotja de Reus és qui cada any fixa els preus d’aquests productes i els decideix fent una mitjana dels preus que els passen els operadors. “El responsable de tot això no és tant la Llotja com els mateixos  operadors”, van denunciar els representants dels pagesos. “Se suposa que el preu hauria d’anar en funció de l’oferta i la demanda, però a ells tant els fa si no hi ha hagut collita, als pagesos que els bombin”, va  insistir Martínez, que també va recordar que els preus gairebé no han variat en els darrers tres anys, tot i que les collites hagin estat molt diferents.

A Catalunya hi ha 9.000 hectàrees d’avellaner i, d’aquestes, 6.000 són de regadiu, la meitat de les quals depenen del pantà de Riudecanyes, que està totalment sec. “Amb aquesta perspectiva, el preu de la  Llotja hauria de pujar, atès que la collita serà curta”, denuncien.

El preu de la garrofa sí que ha variat i ho ha fet patint una caiguda que “fa perillar les explotacions”, segons va denunciar Jordi Castellnou, dirigent d’Unió de Pagesos. Fa dos anys el quilo es pagava a 2 euros i a principis d’aquest any a 1,5 euros. Ara es paga a 0,40 euros. L’ametlla també ha patit una important caiguda: ha passat de 3,50 euros el quilo l’any passat a 2,60. “El preu que ha fixat la Llotja no és baix, és  ruïnós”, va assegurar Ramon Bonet, portaveu del sector de l’ametlla. “Mai havia vist aquest preu”, va lamentar.

Preus inferiors a altres llotges
Els pagesos van repassar els preus que fixen altres llotges, com la de Múrcia, la de l’Ebre o la de Còrdova, i van criticar que la que paga el preu més baix sempre és la de Reus. El problema dels preus se suma
a la sequera, que aquest any ha matat molts fruiters. De moment els pagesos estan pagant la falta d’aigua amb una collita més petita i de mida inferior, però quan arribi la primavera i els arbres hagin de brotar es veurà quants s’han quedat pel camí. “Arribarà un punt que no hi haurà pagesia”, va advertir Martínez.

La Llotja, amb el suport de la Cambra de Comerç de Reus, va defensar en un comunicat la “total transparència” en la fixació de preus, a través del càlcul de la mitjana dels imports marcats pels múltiples  operadors, amb “mesures correctores per descartar alguns imports a l’alça o a la baixa amb desviació percentual significativa”. La Llotja també indica que els preus de l’Observatori de la Generalitat “no  mostren gairebé cap diferència substancial respecte als de la Llotja de Reus, la qual cosa evidencia que ambdós indicadors treballen d’una forma correcta”.

Font: Diari ARA