La Xina torna a estar afectada per nous brots de pesta porcina africana (PPA) en 18 regions de 31, però aquesta nova crisi no té per què implicar una pujada desorbitada dels preus de la carn de porc que afecti els consumidors, com la viscuda durant la crisi propiciada per la PPA de 2019, segons fonts consultades per PORCAT.

Segons estimacions de Blooombergla Xina va perdre gairebé la meitat dels seus porcs durant l’últim brot a gran escala de la PPA. Analistes d’aquest mateix mitjà vaticinen ara que el nou rebrot de la PPA de la Xina podria derivar en una pèrdua d’entre un 8% i un 15% de la producció de porc del Gegant Groc, que és el primer productor i consumidor mundial, ja que la carn d’aquest animal és un dels aliments més consumits per la població xinesa.

Aquestes recents informacions publicades en diversos mitjans apunten al fet que, a causa d’aquesta situació i a la caiguda de la producció de porc a la Xina, els preus d’aquesta carn podrien pujar a partir del segon trimestre, la qual cosa acreix el temor al fet que es repeteixi una situació com la viscuda durant l’últim brot al país, que va fer que en 2019 el cost de la carn de porc per als consumidors es disparés un 42,5% interanual.

No obstant això, no és segur que es produeixi aquesta caiguda en picat de la producció de la carn de porc a la Xina. Enfront d’aquest escenari catastrofista, el mitjà 3Tres3.com, ha publicat recents estimacions que apunten al fet que tant la producció com la importació de la carn de porc creixeran a la Xina durant el 2023.

Així, aquest mitjà estima que la producció de carn de porc xinesa experimentarà un lleuger augment en 2023. Segons aquest mitjà sectorial, s’espera que abasti els 55,5 milions de tones mètriques (MMT) en 2023, un increment marginal, i també que, una vegada eliminades les restriccions internes per la COVID, els productors responguin a una demanda més gran dels consumidors. No obstant això, especifica i admet que l’augment de la producció de la carn de porc es veurà limitat pel seu preu.

D’altra banda, també segons 3Tres3.com, les importacions de la carn de porc augmentaran gairebé un 4% interanual, en 2023 fins a aconseguir els 2,2 MMT, a causa de la major demanda dels consumidors després de l’eliminació de les restriccions imposades durant la COVID, encara que -puntualitza de nou aquest mitjà- el creixement es veurà frenat per l’augment de la producció nacional.

Rebrot de la PPA a la Xina

La PPA ha tornat a reaparèixer en diverses zones de la Xina. Aquesta malaltia és altament contagiosa, pot matar porcs i senglars entre 2 i 10 dies després de l’haver-se contagiat i pot assolir una taxa de mortalitat de fins al 100% entre els porcs i, en la crisi anterior, entre mitjans del 2018 i el 2019, va posar fi a la vida de desenes de milions d’aquests animals al país.

El portal de notícies local Sohu18 de les 31 regions del país ja han experimentat nous casos d’aquesta malaltia, amb especial incidència en Liaoning (nord-est), Shandong (aquest), Hebei (nord) i Shanxi (nord), segons s’han fet ressò diversos mitjans de comunicació.

Font: Porcat